Tempo950x100

Tempo300x100

У чому запорука фінансової стабільності для фермера

У чому запорука фінансової стабільності для фермера

За останні 25 років у світі спостерігається стійке зростання страхових платежів із сільськогосподарського страхування. Страхування сільськогосподарських культур в Канаді, США, Європі перевищує 60%, а в Україні ця цифра складає лише 3-5%. 

«Агрострахування з кожним роком буде все актуальніше для сільгоспвиробників, так як через кліматичні зміни погода часто стає нетиповою. Цьогоріч аграрії південних регіонів нарікають на посуху, яка за оцінками експертів стала однією з найбільших за останні 50 років. Збитки, завдані погодною аномалією можна спостерігати вже зараз. Подекуди у різних регіонах фермери констатують втрати врожаю до 50%. Тому вітчизняним аграріям треба замислитися, як мінімізувати ризики, пов’язані з погодними умовами», – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС”,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

Сьогодні аграрний сектор формує 14% валового внутрішнього продукту (ВВП) України. За оцінками експертів, потенціал ринку аграрного страхування є колосальним. Однак, сучасний стан розвитку страхування сільськогосподарської продукції в нашій країні не відповідає своєму основному завданню — управляти ризиками в аграрному секторі для забезпечення стабільності сільськогосподарського виробництва та сталого розвитку аграрного сектору економіки.

«Вітчизняні сільгоспвиробники все ще сподіваються на прихильність погоди і не надто переймаються погодними катаклізмами. Українські аграрії страхують посівні площі переважно на вимогу кредиторів та фінансових установ, щоб отримати кошти, а не уникнути ризиків. Саме тому необхідно в першу чергу змінити ставлення сільгоспвиробників до агрострахування. Ми бачимо, що українські аграрії охоче впроваджують нові технології й успішно конкурують на світовому ринку. Але їм треба дати в руки відповідні фінансові інструменти. Агрострахування  — це саме такий інструмент фінансової підтримки, а також гарантія відшкодування втрат і захист від величезних збитків», — підкреслює Володимир Юдін.

На його думку, сьогодні в Україні необхідно запровадити ефективну  модель державної підтримки агрострахування та фінансування державою програм субсидованого агрострахування.

«Досвід інших країн свідчить, що саме програми здешевлення вартості страхування сільськогосподарської продукції за рахунок державних коштів дали потужний поштовх аграрному сектору. У країнах із розвинутою системою страхування сільськогосподарської продукції державою компенсується від 30% до 65% суми платежу», – зауважує експерт.

За його словами, лише плідна співпраця держави, страховиків, фермерів та експертів сприятиме  тому, щоб українські аграрії свідомо та добровільно використовували такий інструмент управління своїми ризиками як агрострахування. 

«Українські сільгоспвиробники мають усвідомлювати, що страхування сільгоспризиків здатне не просто покрити втрати, яких аграрії зазнають через погодні примхи, але й забезпечити йому стабільний розвиток, надати фермеру відчуття впевненості і захищеності. В останні роки погодно-кліматичні умови різко міняються – і не в кращу сторону. Одним з головних інструментів мінімізації негативних ефектів від ризиків погодних негараздів у сільському господарстві є агрострахування від погодно-кліматичних умов та інших факторів, що можуть зашкодити сільгоспкультурам», – підкреслює Володимир Юдін. 

За його словами, сьогодні кожен фермер може звернутися до надійних експертів ринку агрострахування, порадитися з ними щодо програм, які можуть бути цікавими саме йому і бути впевненим, що буде  відшкодування, в разі примх погоди.  Треба лише обрати надійну страхову компанію або надійного страхового посередника.

«Фахівці  “Аграрної Агенції «АГРОС» надають професійну консультацію і допомогу щодо страхування с/г ризиків, а саме оцінки, супроводу, оцінки збитків. У розпалі сезон збирання врожаю, в ході якого можливі будь-які примхи природи – і град, і затяжні зливи, і інші перешкоджаючи моменти. Саме тому про страхування свого врожаю слід подумати вже сьогодні. Адже агрострахування – це своєрідна «подушка безпеки» фермера, що забезпечує йому міцний сон незалежно від природних явищ», – констатував Володимир Юдін.

Довідка:

Агенство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахування. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.

Контакті телефони: (044) 229 01 34 

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-chomu-zaporuka-finansovoyi-stabilnosti-dlya-fermera
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати