Tempo950x100

Tempo300x100

У Держгеокадастрі 5 тисяч земельних ділянок без кадастрових номерів

У Держгеокадастрі 5 тисяч земельних ділянок без кадастрових номерів

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, повідомляє  AgroPolit.com.

За словами заступника міністра, саме недоліки діючої процедури державної реєстрації прав власності та користування земельними ділянками збільшують ризики незаконного заволодіння майном.

«Реєстр прав на нерухоме майно та Державний земельний кадастр на сьогодні роз’єднані. Найбільшою проблемою є той факт, що Реєстр речових прав формується за заявницьким принципом. Незаповненість Реєстру відомостями про права до 2013 року, зокрема, на земельні ділянки, дозволяє власникам земельних ділянок укладати декілька договорів оренди, внаслідок цих дій відбувається подвійна реєстрація прав оренди (приклади наведені у довідці). Враховуючи викладене, державні кадастрові реєстратори не в змозі виявляти факти подвійної реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки, оскільки Мін’юстом не забезпечується надання оперативної інформації про реєстрацію таких прав як це передбачено законодавством», – розповідає Мартинюк. Як приклад, він навів випадок у Миколаївській області: через людський фактор та неможливість відслідковувати кадастровим реєстратором стан речових прав на нерухоме майно, керівництвом ГУДу прийняло подвійне рішення про затвердження документації із землеустрою, та передано декільком громадянам одну і ту ж ділянку у власність.

Це спричинено відсутністю в кадастрі інформації про власника чи користувача, там міститься виключно інформація про об’єкт – земельну ділянку. Крім того, державна реєстрація сьогодні здійснюється без кадастрових номерів (за інформацією Державного земельного кадастру, державними реєстраторами прав проведено державну реєстрацію 213 тис. земельних ділянок із кадастровими номерами, які не існують, а відповідно відомості про них відсутні у Державному земельному кадастрі та 5 тис. земельних ділянок – взагалі без кадастрових номерів земельних ділянок). З метою зменшення кількості рейдерських атак на земельні ділянки нами спільно з народними депутатами розроблено проект закону, який унеможливить виникнення наведених випадків. Цим проектом пропонується вдосконалити положення про державну реєстрацію прав на земельні ділянки та уникнути випадків, наведених вище», – підсумував заступник аграрного міністра.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-derzhheokadastri-5-tysyach-zemelnyh-dilyanok-bez-kadastrovyh-nomeriv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати