У Франції простий фермер судиться з аграрним гігантом Monsanto

У Франції простий фермер судиться з аграрним гігантом Monsanto

У Франції відновився процес проти корпорації Monsanto – світового лідера у виробництві гербіцидів та генномодифікованого насіння.

Позивачем виступає звичайний французький фермер Поль Франсуа, передає Euronews, пише mind.ua.

Він звинувачує американську компанію в тому, що вона багато років постачала на ринок Франції небезпечну для людини продукцію, при цьому добре знаючи про ризик для здоров’я.

«Мова йде про марку гербіцидів «Лассо», яка, наприклад, в Канаді була заборонена ще в 80-х роках. У Monsanto не могли не знати, що ця продукція шкідлива. Однак поставки тривали. Це робилося свідомо», – переконаний Поль Франсуа.

Він як фермер також використовував цей гербіцид на своїх полях. За його словами, вперше він відчув себе погано в 2004 році. Іноді втрачав свідомість і навіть пройшов тривалий курс лікування, лікарі констатували серйозне погіршення здоров’я – наслідок вдихання парів від контейнерів з гербіцидною рідиною від Monsanto.

Поль Франсуа подав до суду на американську компанію і виграв процес у першій інстанції. Однак Monsanto добилася направлення справи до Апеляційного суду.

«Характер патологій, які описує потерпілий фермер, дуже великий і загалом неясний. Це йдеться в звіті за підсумками судової експертизи. Тому ми вважаємо, що звинувачувати у всьому компанію Monsanto просто не можна», – стверджує адвокат корпорації.

Однак хімікат, що потрапив під підозру, у Франції був заборонений, а сам Поль Франсуа перетворився на символ боротьби в очах таких же, як він, простих селян, причому не тільки у Франції.

Якщо він виграє справу, то Monsanto доведеться зіткнутися з десятками, якщо не сотнями аналогічних процесів, припускає видання.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-franciyi-prostyj-fermer-sudytsya-z-ahrarnym-hihantom-monsanto
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати