Tempo950x100

Tempo300x100

У господарствах Херсонщини пропала худоба

У господарствах Херсонщини пропала худоба

Саме стільки його недорахувалися фахівці Головного управління Держпродспоживслужби України в ході інвентаризації живності в приватних господарствах 584 населених пунктів краю, пише nk-online.tv.

— В єдиному реєстрі Агентстві з ідентифікації і реєстрації тварин у нас числиться 58893 особин великої рогатої худоби. Однак інвентаризація показала, що майже половина його в наявності відсутня. І тваринники всупереч вимогам законодавства не повідомили, куди поділися корови і бички — то їх продали, то забили на м’ясо, то вони загинули від якихось небезпечних захворювань. Так що «зникла» худоба тепер буде внесена до так званого сірого списку, — коментує начальник управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області Віталій Боярський.

Результати інвентаризації ставлять під сумнів об’єктивність офіційної статистики. За даними Головного управління статистики Херсонщини, за минулий рік в області поголів’я ВРХ скоротилося всього на 3%, а виробництво молока зменшилось на 0,9%. Однак, якщо виходити з реального стану справ, мова може йти не про три, а про 40-відсоткове вирізанні дійного стада по всьому краю. А може, і більше. Адже інвентаризацією за два місяці нинішнього року не встигли охопити ще 52 населених пункти, і там картина може бути схожою — якщо не гіршою.

До того ж, у селянських хлівах учасники інвентаризації виявили ще 2839 голів ВРХ, які взагалі не проходили процедуру ідентифікації — в офіційній звітності їх як би і не існувало. Такий перехід «в підпілля» істотно ускладнює і ветеринарний контроль, і легалізацію виробництва та збуту молока і м’яса. Вихід дрібних ферм з «тіні» можливий лише з появою реальних стимулів для них. Таким стимулом експерти бачать відновлення дотацій для тваринників з державного бюджету. Зокрема, власники корів у нинішньому році зможуть отримати по півтори тисячі гривень на кожну дійну корову. Але лише в тому випадку, якщо «здобувачка» дотації пройшла ідентифікаційну процедуру.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-hospodarstvah-hersonshchyny-propala-hudoba
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати