У господарствах Херсонщини пропала худоба

У господарствах Херсонщини пропала худоба

Саме стільки його недорахувалися фахівці Головного управління Держпродспоживслужби України в ході інвентаризації живності в приватних господарствах 584 населених пунктів краю, пише nk-online.tv.

— В єдиному реєстрі Агентстві з ідентифікації і реєстрації тварин у нас числиться 58893 особин великої рогатої худоби. Однак інвентаризація показала, що майже половина його в наявності відсутня. І тваринники всупереч вимогам законодавства не повідомили, куди поділися корови і бички — то їх продали, то забили на м’ясо, то вони загинули від якихось небезпечних захворювань. Так що «зникла» худоба тепер буде внесена до так званого сірого списку, — коментує начальник управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області Віталій Боярський.

Результати інвентаризації ставлять під сумнів об’єктивність офіційної статистики. За даними Головного управління статистики Херсонщини, за минулий рік в області поголів’я ВРХ скоротилося всього на 3%, а виробництво молока зменшилось на 0,9%. Однак, якщо виходити з реального стану справ, мова може йти не про три, а про 40-відсоткове вирізанні дійного стада по всьому краю. А може, і більше. Адже інвентаризацією за два місяці нинішнього року не встигли охопити ще 52 населених пункти, і там картина може бути схожою — якщо не гіршою.

До того ж, у селянських хлівах учасники інвентаризації виявили ще 2839 голів ВРХ, які взагалі не проходили процедуру ідентифікації — в офіційній звітності їх як би і не існувало. Такий перехід «в підпілля» істотно ускладнює і ветеринарний контроль, і легалізацію виробництва та збуту молока і м’яса. Вихід дрібних ферм з «тіні» можливий лише з появою реальних стимулів для них. Таким стимулом експерти бачать відновлення дотацій для тваринників з державного бюджету. Зокрема, власники корів у нинішньому році зможуть отримати по півтори тисячі гривень на кожну дійну корову. Але лише в тому випадку, якщо «здобувачка» дотації пройшла ідентифікаційну процедуру.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-hospodarstvah-hersonshchyny-propala-hudoba
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН