У країнах ЄС фермерів у 230 разів більше, ніж в Україні

У країнах ЄС фермерів у 230 разів більше, ніж в Україні

Про це свідчать дані Eurostat і Держстату, пише etcetera.media.

В Україні одне фермерське господарство припадає на 850 осіб, в країнах ЄС – на 48 осіб.

Разом з найманими працівниками у фермерстві зайнято всього 95 тис. українців. Це 0,5% від усього економічно активного населення країни і менше 2% від населення сіл.

Більшість продукції виробляють великі агрохолдинги. За даними видання Tripoli.Land, тільки топ-100 таких організацій мають в управлінні 6,6 млн га землі або 15,5% усіх сільгоспугідь України.

Противники земельної реформи в Україні зазначають, що зняття мораторію на продаж землі призведе до руйнування сіл. На думку політолога Олексія Валевського, ділянки за безцінь скуплять великі агрохолдинги, а люди залишаться без роботи. Крім того, латифундисти будуть використовувати ґрунт для вирощування генно-модифікованих культур, – прогнозує експерт.

Зазначимо, що на думку експертів Світового банку, в скасуванні мораторію не зацікавлені, в першу чергу, великі агрохолдинги. Відсутність ринку землі дозволяє їм орендувати землю у пайовиків за найнижчими цінами в Європі.

Сьогодні оренда гектара орної землі в Україні коштує близько 50 дол., тоді як у Франції – 200 дол., а в Німеччині – 290 дол. Досвід країн Східної Європи показує, що після відкриття ринку землі ставки оренди менш ніж за 10 років зростали в 3-5 разів.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-krayinah-yes-fermeriv-u-230-raziv-bilshe-nizh-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати