У молочній галузі найвищий ступінь фальсифікації продукції

У молочній галузі найвищий ступінь фальсифікації продукції

Окремі представники бізнесу випускають псевдомолочну продукцію зі 100% присутністю жирів немолочного походження. Про це у коментарі УНН розповів глава правління громадської організації “Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів “Споживча довіра” Максим Гончар.

“Наша асоціація здійснює моніторинг молочних продуктів і, зокрема, вершкового масла з 2013 року. З плином часу, і з введенням мораторію на перевірки бізнесу у 2014 році, обсяги фальсифікації молочної продукції зростають. І якщо раніше фальсифікували вершкове масло на 20-30%, то зараз є випадки, коли продукція на 100% наповнена жирами немолочного походження”, – розповів він.

Експерт пояснив, що чинне законодавство України забороняє використання жирів немолочного походження у молочних продуктах. Проте, це не створює перешкод для недобросовісного бізнесу – українські прилавки переповнені молочним фальсифікатом, сказав Гончар.

Поряд з цим, Україна продовжує нарощувати імпорт пальмової олії, яка є складовою багатьох молочних сумішей. А перевірити достеменний склад та якість імпортованої продукції не в змозі жодна із наявних в Україні лабораторій, зазначив експерт.

“За деякою інформацією, до нас ввозять технічну пальмову олію, яка призначена для змащення обладнання, котре стоїть на заводах. Маємо ще й такі дані – до нас через кіпрські та інші компанії, не напряму, заїхало у 10 разів більше пальмової олії, аніж в Україні існує обладнання, яке потрібно змащувати. Погіршує ситуацію і той факт, що акредитовані в Україні лабораторії будь-якої форми власності не в змозі виявити, яка саме пальмова олія використовується у тих чи інших виробах. Тому економічна складова у період державного послаблення контролю у недобросовісних виробників бере гору”, – пояснив Гончар.

На сьогодні основними імпортерами української молочної продукції є Грузія, країни близького Сходу та Корея.

“Це не країни ЄС, бо аби туди поставити продукцію – потрібно отримати єврономер. Простіше кажучи – до ЄС потрібно поставляти дійсно якісну продукцію. І якщо когось зловлять на фальсифікаті – це буде великий скандал, як політичний так і економічний”, – зазначив він.

Нагадаємо, Україна продовжує нарощувати експорт вершкового масла та імпорт пальмової олії одночасно. За рік експорт українського вершкового масла за кордон зріс у 2,5 рази. А імпорт пальмової олії в Україну за останні 7 сезонів досяг рекордного максимуму – близько 78 тис. тонн.

На фоні погіршення молочної продукції на внутрішньому ринку така тенденція може свідчити про певну дискримінацію українського споживача з боку вітчизняних виробників-молочників, вважає народний депутат Сергій Тригубенко.

“Я дуже хочу помилятися, проте така статистика наводить на сумні висновки… Схоже, наш вітчизняний виробник, обравши експортну стратегію, найбільш якісну продукцію (бо вершкове масло з пальмою купувати ніхто не буде) відправляє за кордон, а на внутрішній ринок збуває максимально здешевлений та шкідливий продукт?” – заявив він.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-molochnij-haluzi-najvyshchyj-stupin-falsyfikaciyi-produkciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    Старокостянтинівський ОЕЗ почав роботу. Завод не обмежуватиметься переробкою соняшника

    Овочі та яйця подешевшали, хліб подорожчав: як змінилися ціни в Україні

    Через обмеження агроекспорту до ЄС Україна втратить понад 300 млн євро

    Польща забракувала 7,13 тонни українського морозива

    Ефективність культиватора QX2 доведена роками

    Агрохолдинг МХП Косюка почав вирощувати овочі

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    БІЛЬШЕ НОВИН