У понад 40 відсотків перевірок на дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів встановлені порушення

У понад 40 відсотків перевірок на дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів встановлені порушення

Про це повідомив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа .

Усього під час перевірок виявлено понад 2,5 тис. видів порушень.

Найбільш поширеними порушеннями є відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця (82,6%) та реалізація товару, строк придатності якого минув (10,2%).

Також серед порушень фіксується реалізація небезпечного товару без належного попереджувального маркування, а також без інформації про правила і умови безпечного його використання (1,6%), невиконання або несвоєчасне виконання припису про усунення порушень прав споживачів (1,5%), порушення умов договору між споживачем і виконавцем про виконання роботи, надання послуги (0,9%) та ін.

За даними Володимира Лапи, за піврічний період поточного року перевірено безпеку товарів, надання послуг (робіт) на суму понад 13,2 млн грн. Упереджено придбання і використання громадянами недоброякісних продовольчих, непродовольчих товарів та послуг (робіт) на суму понад 4,02 млн грн (30,3%).

149 матеріалів перевірок надіслано для відповідного реагування до органів досудового розслідування, органам державного нагляду і контролю та органам місцевого самоврядування.

За І півріччя 2018 року за результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 713 осіб шляхом накладання адміністративних санкцій на суму 106,47 тис. грн, з яких у добровільному порядку сплачено 92,52 тис. грн. До відповідальності передбаченої ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів» притягнуто 384 суб’єкта господарювання із накладанням адміністративно-господарських санкцій на суму 1,38 млн грн, добровільно сплачено 485,51 тис. грн. Видано 921 припис про припинення порушень прав споживачів.

Протягом І півріччя поточного року до територіальних органів Держпродспоживслужби надійшло понад 10 тис. пропозицій, звернень, скарг та заяв від споживачів. З них на особистому прийомі одержано більше 2,4 тис.

Зокрема, як засвідчує аналіз, 42,7% звернень споживачів стосується якості непродовольчих товарів; 39,6% — якості наданих послуг (робіт); 6,2%— якості продовольчих товарів, 6,8% – придбання товарів через Інтернет, поза торговельними або офісними приміщеннями, при укладанні договору на відстані.

За результатами розгляду звернень громадян майже у 40% вимоги споживачів задоволені. Споживачам повернуто 2,93 млн грн за неякісні товари та надані послуги.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-ponad-40-vidsotkiv-perevirok-na-dotrymannya-vymoh-zakonodavstva-pro-zahyst-prav-spozhyvachiv-vstanovleni-porushennya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати