У профільній Асоціації спростували “картельну змову” на ринку яєць

У профільній Асоціації спростували “картельну змову” на ринку яєць

Про це заявили в “Асоціації птахівників України”, коментуючи заяву голови Асоціації постачальників торговельних мереж О.Дорошенка про “картельну змову” на ринку курячих яєць, передає УНН.

Голова Асоціації птахівників С.Карпенко зауважив, що птахофабрики формують виключно оптово-відпускні ціни, в той час як роздрібні ціни на продукт встановлює торгівельна мережа.

“За умов відсутності декларування торгівельної націнки відповідальність щодо кінцевої ціни лежить повністю на продавцю (торгівельній мережі)”, – пояснив він, нагадавши, що прецендент картельної змови торгівельних мереж мав місце у 2015 році.

С.Карпенко додав, що з початку року відпускні ціни українських виробників курячих яєць знизилися на 5,6%.

“По найбільш вживаній категорії яйця “С1″ середня відпускна ціна сьогодні становить – 22 грн за десяток. Тому незрозуміло, звідки пан Дорошенко взяв вартість у 30,8 грн за десяток, та до якої категорії яєць вона відноситься”, – зазначив він.

Існує низка об’єктивних факторів, що формують ціну на яйця. Йдеться, зокрема, про сезонність, пояснив голова Асоціації птахівників.

“Для ринку яєць притаманна сезонність у формуванні відпускних цін, на яку суттєво впливає наявність виробництва яєць у господарствах населення на рівні 45% від загального виробництва. Тому, ціни на яйця найдешевші у літній період, а найдорожчі – в осінньо-зимовий період. Наскільки ми розуміємо, літо ще не настало”, – зазначив С.Карпенко.

За його словами, у 2018 році було також знято низку обмежень на поставку українських яєць до основних країн-імпортерів, відповідно, зріс експорт вітчизняної продукції.

“Експорт яєць в січні перевищив показники січня 2017 року в 2,3 рази, що мало прямий вплив на цінові тренди на внутрішньому ринку”, – сказав він.

“Розширення експортних поставок є стратегічним завданням основних промислових виробників яйця. Виробники експортують за цінами, які на той момент складаються в тій чи іншій країні, і вони протягом року можуть як перевищувати внутрішні, так бути і нижчими за них. Але це не привід звинувачувати їх в антиконкурентних діях”, – наголосив С.Карпенко.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-profilnij-asociaciyi-sprostuvaly-kartelnu-zmovu-na-rynku-yayec
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    «Кернел» збільшив обсяги експорту зерна вдвічі з початку року

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН