Tempo950x100

Tempo300x100

У Раді зареєстрована альтернатива урядовій земельній децентралізації

У Раді зареєстрована альтернатива урядовій земельній децентралізації

Про це на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» повідомив ініціатор законопроекту, голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч.

«Законодавча епопея щодо передачі земель за межами населених пунктів місцевим громадам продовжилась реєстрацією нового законопроекту, який внесений мною та колегами як альтернативний до урядового законопроекту №7118», – зазначив Кулініч.

Авторами нового законопроекту №7118-1, покликаного забезпечити «земельну децентралізацію» і врегулювати низку проблем у земельній сфері, стали 34 народних депутати, в тому числі – більша частина членів Аграрного комітету. При цьому, як пояснив Олег Кулініч, новий законопроект практично повністю дублює раніше зареєстрований в Раді законопроект №4355.

«Головна відмінність від законопроекту №4355, який вже пройшов перше читання у Раді і друге читання в Аграрному комітеті, в тому, що новим законопроектом землі за межами населених пунктів передаються лише об’єднаним територіальним громадам. Ця норма є ключовою в позиції уряду, який вважає це ваговим стимулом для пришвидшення процесу об’єднання територіальних громад, і в даному випадку ми як автори альтернативного законопроекту залишили її і в нашому документі», – підкреслив голова земельного підкомітету.

З його слів, згаданий законопроект №4355, який передає землі за межами населених пунктів у власність об’єднаних територіальних громад і у розпорядження тих громад, які ще не об’єдналися, готовий до прийняття у другому читанні і реєстрація альтернативного законопроекту ніяк на нього не вплинула. «Втім, саме відсутність політичної волі, як на мене, є єдиною причиною, чому він досі ще не прийнятий як закон», – вважає депутат.

Олег Кулініч також назвав причини, чому депутати вирішили зареєструвати на додачу до законопроекту №4355 ще й законопроект, який майже повністю повторює його норми.

«У випадку, якщо урядовий законопроект буде винесений на голосування раніше за законопроект №4355, ніхто, на жаль, не змусить розглядати законопроект №4355 в комплексі з цим законопроектом. Відповідно, якщо урядовий законопроект приймуть, всі норми законопроекту №4355 буде втрачено. А це не лише передача земель за межами населених пунктів, це і питання контролю, і повноваження з затвердження містобудівної документації та нормативної грошової оцінки земель за межами населених пунктів. Це також порядок встановлення і зміни меж територіальних громад, порядок передачі до приватної та комунальної власності земель колишньої колективної власності та ін. Всього перерахованого немає в урядовому законопроекті, а це величезний комплекс корисних і вкрай важливих норм. І так чи інакше наш альтернативний законопроект, згідно з процедурою, буде розглядатися у зв’язці з основним. Тому це просто необхідно було зробити», – резюмував Кулініч.

З його слів, подальша доля усіх перерахованих законопроектів залежатиме вже від голосування в залі. «Нехай колеги визначаються, яка концепція їм ближча – урядова чи парламентська», – зазначив голова земельного підкомітету.

Нагадаємо, законопроект №4355 був зареєстрований групою з понад 40 народних депутатів у березні 2016 року, а в квітні минулого року прийнятий в першому читанні. Втім, з тих пір він так і не був винесений на друге читання. У вересні нинішнього року уряд зареєстрував у Верховній Раді власний законопроект, який передбачає передачу земель за межами населених пунктів об’єднаним територіальним громадам.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-radi-zareyestrovana-alternatyva-uryadovij-zemelnij-decentralizaciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати