Tempo950x100

Tempo300x100

У скільки оцінюють вартість найбільшого українського агрохолдингу

У скільки оцінюють вартість найбільшого українського агрохолдингу

Про це пише «Інтерфакс-Україна».

“Якщо виходити з вартості активів, то у нас вона (капіталізація компанії) становить близько $150 млн. А якщо говорити про вартість всього бізнесу, ґрунтуючись на оцінці майбутніх грошових потоків, це вже інша справа. Тут потрібно дивитися на те, скільки я готовий зараз віддати за ті прибутки, які зможу отримувати через енну кількість років”, – сказав він

За оцінками С.Чернявского, на земельному банку агрохолдингу в рік можна заробити $50-60 млн. “Для нашої галузі використовується мультиплікатор 5-6 – це $250-350 млн в залежності від інвестклімату та бачення потенційного покупця. Це цілком розумна ціна для земельного банку, що працює ефективно”, – зазначив гендиректор холдингу.

С.Чернявскій розраховує, що починаючи з 2018 року, коли завершиться реструктуризація і становище агрохолдингу стане більш стабільним, вартість компанії зросте.

Він зазначив, що в питанні реструктуризації “Мрія” знаходиться на завершальній стадії імплементації домовленостей з трьома з чотирьох забезпечених кредиторів.

“Ми також очікуємо, що до кінця року завершимо цей процес і з нашим четвертим забезпеченим кредитором. Що стосується незабезпечених кредитів, то тут процедура дуже складна і вимагає узгодження багатьох фінансових інститутів. Уже проведена велика робота: досягнута домовленість з усіма ключовими кредиторами і спільно з ними розроблений план реструктуризації, який ми зараз реалізуємо”, – повідомив ген директор “Мрії”.

За його словами, у вересні холдинг буде запускати реструктуризацію боргу в Україні через процедуру банкрутства декількох ключових юридичних осіб.

“Це робиться для того, щоб кредитори могли формально узгодити реструктуризацію боргу і списання старого кредиту”, – уточнив С.Чернявскій.

Керівник агрохолдингу, вказав, що зараз якщо мова і йде про продаж компанії, то тільки як цілого бізнесу.

“Це відсіває практично всі пропозиції. Мало хто в Україні готовий інвестувати таку суму в цілому, і особливо в сільському господарстві. Звичайно, це може бути великий міжнародний стратегічний інвестор. Є кілька країн, які цікавляться сільським господарством в нашому регіоні. Але поки борги «Мрії» не реструктуровані, складно говорити про предмет потенційної угоди – дуже багато юридичних нюансів”, – зазначив С.Чернявскій.

Агрохолдинг “Мрія” – вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, заснований в 1992 році. До теперішнього часу його земельний банк становить близько 180 тис. га, розташованих в Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Рівненській областях. Вирощує пшеницю, соняшник, картоплю, кукурудзу, сою, рапс, ячмінь, горох, гречку і сорго. Елеваторні потужності холдингу оцінюються в 600 тис. тонн.

У серпні 2014 року “Мрія” повідомила про прострочення виплати близько $9 млн процентного доходу і близько $120 млн в рахунок погашення боргу за її зобов`язаннями. Сукупна заборгованість перед усіма фінансовими кредиторами з урахуванням гарантій, наданих пов`язаним з сім`єю Гут компаніям, на момент оголошення дефолту агрохолдингу становила близько $1,3 млрд.

На початку лютого 2015 року операційний контроль над ним перейшов до кредиторів, які обрали нове керівництво, а у вересні 2016 року комітети кредиторів і бондхолдерів агрохолдингу погодили умови реструктуризації боргового портфеля, який наразі складає близько $1,1 млрд.

За фактом шахрайства порушено низку кримінальних справ. Син І.Гути – Микола – оголошений в розшук по лінії Інтерполу.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-skilky-ocinyuyut-vartist-najbilshoho-ukrayinskoho-ahroholdynhu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати