Tempo950x100

Tempo300x100

У США почали випускати ковбаси, нагетси і фуа-гра з пробірки

У США почали випускати ковбаси, нагетси і фуа-гра з пробірки

У лабораторії стартапу ведеться розробка наггетсів, ковбасок і імітації фуа-гра. Представники компанії запевняють, що їм вдалося знизити витрати на виробничий процес. Саме велика вартість вважається головною проблемою культивованго м’яса, пише agro-smart.com.ua.

До кінця року компанія Just першої в світі почне продаж м’ясних продуктів, вирощених в лабораторних умовах. Який саме вид м’яса буде виробляти компанія, поки не повідомляється. Як пише WIRED, в лабораторіях Just ведеться розробка штучних наггетсів, ковбасок чорізо і фуа-гра. Хоча журналісти видання побували на виробництві компанії, спробувати м’ясні продукти їм поки не вдалося. Глава Just Джош Тетрик заявив, що вони ще не готові для споживачів.

За кілька місяців компанії потрібно налагодити процес культивування м’яса і поліпшити його смакові властивості. Подробиці своїх розробок компанія не повідомляє, але, за словами Тетрика, вчені з Just застосовують метод вирощування м’яса без використання сироватки. Саме сироватка вважається одним з найдорожчих компонентів синтезованого м’яса. Щоб запустити ріст клітин, їх потрібно забезпечити не тільки поживними речовинами, а й білками – факторами росту, які як раз містяться в сироватці.

Just має не тільки власні розробки, а й найстарішу методику культивування м’яса, запатентовану голландським вченим Віллемом ван Елін в 90-і роки. Технологія передбачає використання тваринних клітин. Їх поміщають в біореактор і постачають поживними речовинами, що приводить до зростання і відтворення клітин.

Однак подібний метод вимагає великих витрат. У 2013 році Бургерна котлета, вирощена в лабораторних умовах, обійшлася вченим в $ 300 000. За 4 роки м’ясо з пробірки подешевшало в 30 000 разів, але як і раніше коштує дорожче звичайного м’яса. Але Тетрик запевняє, що Just вдалося знизити витрати настільки, щоб зробити продаж продукту комерційно вигідним.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-ssha-pochaly-vypuskaty-kovbasy-nahetsy-i-fua-hra-z-probirky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати