Tempo950x100

Tempo300x100

У столиці вже зачекалися херсонських кавунів: чи відбудеться цього року «смугастий рейс»?

У столиці вже зачекалися херсонських кавунів: чи відбудеться цього року «смугастий рейс»?

Нагадаємо, минулого року баржу відправили з Голої Пристані ще 30 липня, а 4 серпня її урочисто ледь не з хлібом-сіллю зустрічали під Києвом. І відбулося це після 14-річної перерви, адже раніше водним шляхом кавуни переправляли до Києва регулярно.

А знаменитою серед українців минулорічна «баржа з кавунами» стала після того, як прем’єр-міністр Гройсман назвав її історичною подією. За рухом баржі вгору Дніпром слідкувала вся країна, побачити це можна було навіть у режимі онлайн. Народ так розвеселився, що склав купу анекдотів та створив безліч мемів про ті кавуни, а у «Твіттері» навіть з’явилася окрема сторінка під назвою «Кавун з баржі».

Тож, цієї «грандіозної» події чекали й цього літа. Та до сих пір баржу так і не відправили – дату вже декілька разів переносили. Нарешті, депутат Херсонської облради, керівник кооперативу «Південний союз» Олександр Синенко повідомив, що баржу з 500 тоннами херсонських кавунів будуть ладнати до Києва 20-21 серпня. Про це повідомляє сайт «ПІК», та додає, що наразі не відомо, буде це одна баржа чи декілька.

За словами депутата, строки відправки баржі пов’язані з погодними умовами, що склалися навесні. «Березень фактично був неробочий, всі польові роботи почалися у квітні за рахунок того, що була затяжна весна», – пояснює Синенко.

Коли місяць тому вперше заговорили про баржу, спеціалісти вирахували, що вона здатна буде знизити столичні ціни на кавуни з 4 гривень за кіло до 2,5-3 гривень. Але ж то було у середині липня! Після того кавуни різко здорожчали – вже навіть у Херсоні сьогодні смугастика продають по 5-6 гривень за кілограм. Що вже казати про Київ…

До речі, саме ціну на кавуни називають другою ймовірною причиною того, що відправку баржі переносять. Як повідомляє сайт «Херсонские вести» з посиланням на директора департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександра Паливоду, через ціни попит на кавуни на базарах столиці значно упав. За таких умов відправляти продукцію на таку відстань і платити за простій та податкові збори немає сенсу.

Джерело: grivna.ks.ua

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-stolyci-vzhe-zachekalysya-hersonskyh-kavuniv-chy-vidbudetsya-coho-roku-smuhastyj-rejs
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН