Tempo950x100

Tempo300x100

У столиці вже зачекалися херсонських кавунів: чи відбудеться цього року «смугастий рейс»?

У столиці вже зачекалися херсонських кавунів: чи відбудеться цього року «смугастий рейс»?

Нагадаємо, минулого року баржу відправили з Голої Пристані ще 30 липня, а 4 серпня її урочисто ледь не з хлібом-сіллю зустрічали під Києвом. І відбулося це після 14-річної перерви, адже раніше водним шляхом кавуни переправляли до Києва регулярно.

А знаменитою серед українців минулорічна «баржа з кавунами» стала після того, як прем’єр-міністр Гройсман назвав її історичною подією. За рухом баржі вгору Дніпром слідкувала вся країна, побачити це можна було навіть у режимі онлайн. Народ так розвеселився, що склав купу анекдотів та створив безліч мемів про ті кавуни, а у «Твіттері» навіть з’явилася окрема сторінка під назвою «Кавун з баржі».

Тож, цієї «грандіозної» події чекали й цього літа. Та до сих пір баржу так і не відправили – дату вже декілька разів переносили. Нарешті, депутат Херсонської облради, керівник кооперативу «Південний союз» Олександр Синенко повідомив, що баржу з 500 тоннами херсонських кавунів будуть ладнати до Києва 20-21 серпня. Про це повідомляє сайт «ПІК», та додає, що наразі не відомо, буде це одна баржа чи декілька.

За словами депутата, строки відправки баржі пов’язані з погодними умовами, що склалися навесні. «Березень фактично був неробочий, всі польові роботи почалися у квітні за рахунок того, що була затяжна весна», – пояснює Синенко.

Коли місяць тому вперше заговорили про баржу, спеціалісти вирахували, що вона здатна буде знизити столичні ціни на кавуни з 4 гривень за кіло до 2,5-3 гривень. Але ж то було у середині липня! Після того кавуни різко здорожчали – вже навіть у Херсоні сьогодні смугастика продають по 5-6 гривень за кілограм. Що вже казати про Київ…

До речі, саме ціну на кавуни називають другою ймовірною причиною того, що відправку баржі переносять. Як повідомляє сайт «Херсонские вести» з посиланням на директора департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександра Паливоду, через ціни попит на кавуни на базарах столиці значно упав. За таких умов відправляти продукцію на таку відстань і платити за простій та податкові збори немає сенсу.

Джерело: grivna.ks.ua

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-stolyci-vzhe-zachekalysya-hersonskyh-kavuniv-chy-vidbudetsya-coho-roku-smuhastyj-rejs
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати