Tempo950x100

Tempo300x100

У тіні: експорт олії з України перевищує виробництво

У тіні: експорт олії з України перевищує виробництво

За підрахунками експертів УкрАгроКонсалт, це умовно 4-5 частина усього ринку, пише landlord.ua.

«Експорт олії з України перевищує виробництво, — заявив Сергій Феофілов, генеральний директор УкрАгроКонсалт на II Відкритому Економічному Форумі «Масштаби та схеми тіньової економіки» з презентацією на тему «Оцінка тіньових схем у масовому секторі України». – Загальне виробництво олії повинне бути, за нашими підрахунками, до 6 млн 400 тисяч тонн. Але за даними статистики, котра публікується, ми бачимо розходження в один мільйон».

Експерти впевнені, що розміри тіньового олійного ринку тим вищі, що більші об’єми урожаю. Тіньова продукція поступає на ринок без оподаткування й обліку.

«В Україні порушили закон збереження матерії – щось звідкись береться й кудись зникає, – каже Феофілов. – Протиріччя може бути усунуто в один спосіб – знищення схем зловживання при збиранні соняшника».

За інформацією галузевого об’єднання «Укроліяпром», експорт соняшникової олії торік збільшився порівняно з 2015 роком на 23% — до рекордних 4,8 млн тонн. За даними об’єднання, експорт соняшникової олії в грошовому вираженні зріс на 12,5% — до $ 4,8 млрд. Виробництво і експорт соняшникової олії в 2015-2016 МР зросли на 10% — до 4,85 млн тонн і 4,4 млн тонн відповідно.

Згідно з прогнозом Міністерства аграрної політики і продовольства, виробництво і експорт соняшникової олії з України в 2016-2017 МР складе 5,5 млн тонн і 5 млн тонн відповідно. Частка України в глобальному виробництві насіння соняшнику складе 31%, у виробництві соняшникової олії — 34%, в експорті — 57%.

Активний ріст українського тіньового олійного ринку розпочався з 2011 року.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-tini-eksport-oliyi-z-ukrayiny-perevyshchuye-vyrobnyctvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати