У жимолості можуть бути непогані ринкові перспективи

У жимолості можуть бути непогані ринкові перспективи

Як зазначає економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, особливістю цього ягідного сезону в Україні є погодний фактор – із-за рясних дощів і прохолодної температури повітря, що склалися в кінці квітня і на початку травня на більшій частині країни, сезон жимолості розпочався в Україні з невеликим запізненням. Тим не менш, завдяки більш спекотній  погоді в другій половині травня і на початку червня, якість ягід вийшла чудовою, якщо, звичайно ж, виробник вирощував «правильний» сорт жимолості, пише east-fruit.com.

«Успіх ягоди на ринку залежить від її якості. Гірка або кисла і млява жимолость, зрозуміло, не буде користуватися успіхом у споживачів. А ось соковита і стигла жимолость десертних сортів вже сьогодні набирає популярність в Україні. Побувавши на демонстраційній ділянці Інституту садівництва НААН України в Києві, де представлено безліч сортів жимолості, ми особисто переконалися в тому, що смакові якості різних сортів, як і зовнішній вигляд плодів жимолості, можуть дуже сильно відрізнятися», – зазначає Андрій Ярмак.

«Опитування, яке я провів на своїй сторінці в Facebook, і яке, звичайно ж, не є репрезентативним з точки зору класики ринкових опитувань, все-таки підтвердило, що купівля «не того» сорту може назавжди відбити бажання у споживача пробувати жимолость знову. Зокрема відповіли на питання про те, чи пробували вони жимолость в цьому році і сподобалася вона, 6% сказали, що пробували і що жимолость їм не сподобалася, бо була або гіркою або кислою. Близько 4% опитаних сказали, що жимолость не пробували, а деякі про неї навіть не чули. Ну і 82% відповіли, що їм дуже сподобалася ягода, але деякі з них також поскаржилися, що ціна на жимолость все-таки вкрай висока для українського споживача», – говорить Андрій Ярмак.

«Звичайно ж, серед моїх передплатників у Facebook мало тих, хто не чув про жимолость, тому що я вже два роки активно пишу про неї. Якщо ж провести репрезентативне опитування населення України, то, мабуть, відсотків 80 або 90 скаже, що ніколи не чули про таку ягоду, а значить виробникам жимолості потрібно докладати більше зусиль для її просування, якщо вони не хочуть зіткнутися з кризою надвиробництва цих ягід вже в наступному сезоні», – зазначає економіст ФАО.

З недоліків жимолості для виробника, крім можливих труднощів з реалізацією великих партій на внутрішньому ринку, можна відзначити також туманні перспективи експорту. Враховуючи тисячі гектарів, відведених під жимолость в сусідній Польщі і майже повне незнання такої ягоди серед споживачів в ЄС, оцінити можливості експорту жимолості вкрай складно. Можна сказати, що особливих перспективх для масштабного експорту жимолості поки що немає.

Також основна частина сортів жимолості не відрізняється лежкістю і транспортабельністю, так як. плоди виходять дуже м’якими. І це, як правило, недолік дуже смачних сортів. Тому невідомо як вони перенесуть транспортування на велику відстань у свіжому вигляді.

Деякі виробники цієї ягоди скаржаться на труднощі прибирання ягоди жимолості, що знижує рентабельність її вирощування із-за втрат врожаю. Витрати на прибирання одного кілограма жимолості в Україні оцінюються майже в $1 долар за кг. Це значно більше, ніж витрати на прибирання інших ягід, що негативно впливає на рентабельність вирощування жимолості.

Директор з розвитку українського ягідного розплідника «ФруТек» Олег Босий зазначає, що, не дивлячись на труднощі, інтерес до жимолості серед українських фермерів дуже високий. «ФруТек» щорічно вирощує близько 200-300 тис саджанців жимолості, і проблем з їх реалізацією не відчуває. Представники інших розплідників також підтверджують, що продаються саджанці жимолості відмінно, і до кінця сезону у них не буває залишків саджанців. В даний час на випробуванні у компанії «ФруТек» перебувають близько 12 різних сортів жимолості, в т. ч. і сорту канадської селекції.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-zhymolosti-mozhut-buty-nepohani-rynkovi-perspektyvy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати