Tempo950x100

Tempo300x100

Учені відкрили новий спосіб отримання врожайності

Учені відкрили новий спосіб отримання врожайності

Високоврожайні карликові різновиди пшениці і ячменю були розроблені в 1950-х і 60-х роках під час «зеленої революції», коли селекціонери відбирали для дослідів з мутаціями більш низькорослі рослини, пише журнал Зерно.

Дослідники прийшли до висновку, що рослини з більш короткими стеблами з меншою вірогідністю схильні до вилягання і в результаті приносять великі врожаї. У цих нових сортів ячменю, пшениці і рису стебла були коротшими, але разом з тим, вони містили в собі також і негативну особливість, яка сприяла зниженню врожайності.

Професор Роберт Сабловскі разом з командою дослідників з Центру Джона Іннеса (Англія), вивчаючи роль білків DELLA, які викликають ряд реакцій росту у рослин, виявив, що мутація цих білків сприяє не тільки отриманню більш коротких стебел, але також призводить до зменшення меристеми суцвіття — зони росту, де формуються квіти. Чим менша зона росту, тим менше утворюється квіток та насіння, що позначається на врожайності.

Незважаючи на це, команда вчених продемонструвала, що, якщо розділити реакції рослини на мутацію білків DELLA, а саме: зменшення росту стебла і меристеми суцвіття, виникне можливість домогтися підвищення врожайності зернових культур.

Таким чином, селекціонери будуть мати можливість відокремлювати бажані і небажані ознаки білків DELLA. І в підсумку, одночасно отримувати сільгоспкультури з більш коротким стеблом і великими меристемами.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ucheni-vidkryly-novyj-sposib-otrymannya-vrozhajnosti
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати