Учені відкрили новий спосіб захисту рослин від комах

Учені відкрили новий спосіб захисту рослин від комах

Нещодавно дослідники з Делаверского університету (США), а також з Інституту навколишнього середовища при Університеті Західного Сіднея (Австралія) виявили, що додавання кремнію в грунт, на якому вирощуються сільськогосподарські культури, значно захищає рослини від потенційних шкідників. Про це пише журнал “Зерно”.

Дослідження проводилося на двох різновидах цукрового очерету, вирощених у теплиці, коренями яких харчувалися личинки тростинного жука. В результаті експерименту виявилося, що високі концентрації кремнію зменшують зростання комах і споживання ними коренів на 71%.

Кремній дуже поширений у природі. Його вміст в земній корі становить 27,6% по масі. Цей елемент за поширеністю в земній корі займає друге місце після кисню. У природі найчастіше кремній зустрічається у вигляді кремнезему (діоксиду кремнію). Але оскільки кремній знаходиться в кам’яній або мінеральній формі, рослини не в змозі використовувати його для захисту. Тому вчені вирішили удобрювати грунт діоксидом кремнію, який сільгоспкультури можуть з легкістю в себе увібрати. Завдяки цьому рослини змогли створити крихітні частинки фітоліти, або «рослинні камені», які роблять культури більш стійкими до комах-шкідників і можливо навіть до гризунів.

За словами доцента з Делаверского університету, Івана Хілтполда, фітоліти знижують засвоюваність рослинного матеріалу. До того ж, ці частинки завдають шкоди ротовій порожнині комах і навіть гризунів.

«Якщо ви не можете більше пережовувати їжу, вам не вдасться з’їсти багато. Все це зменшує вплив травоїдних на рослину. Додавання діоксиду кремнію в грунт підвищує біомасу рослин та захист від шкідників, сприяє збільшенню продуктивності сільськогосподарських культур. Крім цукрової тростини кремній можна застосовувати і на інші види рослин», — зазначив Хілтполд.

Вчені стверджують, що кремній безпечний для тварин і людей. Приміром, у моркві або солодкій кукурудзі вміст цього елемента досить великий.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ucheni-vidkryly-novyj-sposib-zahystu-roslyn-vid-komah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН