Tempo950x100

Tempo300x100

Учені відкрили новий спосіб захисту рослин від комах

Учені відкрили новий спосіб захисту рослин від комах

Нещодавно дослідники з Делаверского університету (США), а також з Інституту навколишнього середовища при Університеті Західного Сіднея (Австралія) виявили, що додавання кремнію в грунт, на якому вирощуються сільськогосподарські культури, значно захищає рослини від потенційних шкідників. Про це пише журнал “Зерно”.

Дослідження проводилося на двох різновидах цукрового очерету, вирощених у теплиці, коренями яких харчувалися личинки тростинного жука. В результаті експерименту виявилося, що високі концентрації кремнію зменшують зростання комах і споживання ними коренів на 71%.

Кремній дуже поширений у природі. Його вміст в земній корі становить 27,6% по масі. Цей елемент за поширеністю в земній корі займає друге місце після кисню. У природі найчастіше кремній зустрічається у вигляді кремнезему (діоксиду кремнію). Але оскільки кремній знаходиться в кам’яній або мінеральній формі, рослини не в змозі використовувати його для захисту. Тому вчені вирішили удобрювати грунт діоксидом кремнію, який сільгоспкультури можуть з легкістю в себе увібрати. Завдяки цьому рослини змогли створити крихітні частинки фітоліти, або «рослинні камені», які роблять культури більш стійкими до комах-шкідників і можливо навіть до гризунів.

За словами доцента з Делаверского університету, Івана Хілтполда, фітоліти знижують засвоюваність рослинного матеріалу. До того ж, ці частинки завдають шкоди ротовій порожнині комах і навіть гризунів.

«Якщо ви не можете більше пережовувати їжу, вам не вдасться з’їсти багато. Все це зменшує вплив травоїдних на рослину. Додавання діоксиду кремнію в грунт підвищує біомасу рослин та захист від шкідників, сприяє збільшенню продуктивності сільськогосподарських культур. Крім цукрової тростини кремній можна застосовувати і на інші види рослин», — зазначив Хілтполд.

Вчені стверджують, що кремній безпечний для тварин і людей. Приміром, у моркві або солодкій кукурудзі вміст цього елемента досить великий.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ucheni-vidkryly-novyj-sposib-zahystu-roslyn-vid-komah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати