Tempo950x100

Tempo300x100

Ухвалені Україною регламенти ЄС повністю знищать село і фермерство

Ухвалені Україною регламенти ЄС повністю знищать село і фермерство

2018 рік може сказати остаточне “прощавай” домашньому молоку та м’ясу. І в цьому немає чиєїсь злої волі. Це свідомий крок українців, що обрали шлях до Європи — разом із усіма супутніми йому регламентами ЄС. Впроваджувати їх Україна погодилася автоматично, підписавши Угоду про асоціацію, пише gazeta.ua.

Основний із них, що найбільш відчутно вплине на життя українського села — це Регламент ЄС №178/2002 від 28.01.2002 р. Це — єдиний документ, що відтепер визначає принципи харчового законодавства України. Перш за все — щодо виробництва молока, м’яса та гігієни харчових продуктів. Він почав діяти з 1 січня поточного року і повністю змінює те, до чого ми звикли. Люди вже зіткнулися з ситуацією, коли молоко не приймають або не дозволяють продавати на ринку. І це лише початок процесу, відтермінованого на півроку.

Майже 70% у структурі закупівель припадає на молоко від населення. Для багатьох селян його здача чи продаж на ринку — серйозна, бо навіть єдина стаття доходу. Але в ЄС існує заборона такого продажу без відповідних процедур. Продавати “з рук” на базарі молоко та молочні продукти не можна. Ніякі. Молоко має бути лише пастеризоване й забезпечене сертифікатом.

Його можна продавати агрофірмам на переробку. Але й тут є вимоги. Привозячи продукти на завод, слід забезпечити охолодження молока одразу після доїння до +6°C і зберігати за цієї температури до переробки. При цьому слід підтвердити правильність утримання корів, їх годування, лікування, надати ветеринарні документи й паспорт господарства.

Такі ж суворі стандарти вводять щодо м’яса. Будь-який продукт повинен мати ідентифікаційний знак із номером дозволу. Без нього м’ясо ви не продасте. Забивати худобу на продаж може тільки обладнана бійня, якій ви мусите довести, що виростили корову чи свиню у повній відповідності до стандартів. Що вони здорові та привезені на забій чистими. Власник бійні може відмовити в послугах. Якщо інформація в реєстрах, що мають бути при кожному господарстві, буде неточна чи неповна.

Це нагадує “первинний огляд” в поліклініці, коли треба пройти з десяток лікарів і просидіти півдня в черзі — тільки для корови. До речі, сертифікат, підписаний ветеринаром, і паспорт із підтвердженням способу годування знадобиться навіть для курки.

Якщо ж ви самі обробили тушу на продаж, у вас можуть запитати, чи є у переліку вашого обладнання спеціальний кран, “спроектований для попередження поширення забруднення”? Або ж “установка, що замикається на ключ, для зберігання в охолодженому стані” м’яса, привезеного на продаж? Чи забезпечили ви температуру +12°C і вентиляцію в приміщенні, де обробляли тушу?

Ні? Тоді — до побачення.

Франція витрачає на підтримку своїх фермерів у середньому до 40 млрд євро на рік. Тобто, тільки на консервацію стабільного стану Україні знадобиться близько 70 млрд євро — це майже три державні бюджети. Якщо ж говорити про реформу, суму доведеться як мінімум подвоїти.

Якби уряд дав українським фермерам бодай половину тих субсидій, що отримують фермери у Європі, люди змогли б переоблаштувати свої господарства, за словами народного депутата, голови політради партії “За життя” Євгенія Мураєва. Якщо ж цього не станеться, це означає голодний вирок селянам. Причому, це — свідоме рішення українських політиків, і перш за все президента, стверджує депутат.

— Коли нам пропонували “йти до Європи”, ніхто не попередив, що фермер у ЄС — величина, що прямує до нуля. Їм платять, щоб вони не працювали. А в нас непродумана політика призведе до того, що ми купуватимемо молоко за кордоном, та ще й половина його виявиться хімією, — говорить Євгеній Мураєв.

Єдиним виходом для України є перегляд Угоди про асоціацію з ЄС, вважає Мураєв. Або вихід із неї, якщо голос здорового глузду не почують і фермери не отримають перехідний період і субсидії. Реформи мусять підвищувати рівень життя, а не шкодити українцям. Якщо в Україні все-таки погодяться на дотримання цих регламентів, “влада ризикує отримати не просто незадоволення, а новий агромайдан, набагато страшніший від попередніх. Бо доведеним до відчаю і абсолютного зубожіння селянам втрачати буде нічого”.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/uhvaleni-ukrayinoyu-rehlamenty-yes-povnistyu-znyshchat-selo-i-fermerstvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати