Tempo950x100

Tempo300x100

Україна експортувала рекордний обсяг сливи в ЄС

Україна експортувала рекордний обсяг сливи в ЄС

За даними «Інфо-Шувар», в серпні 2017 року, українські експортери вивезли на зовнішній ринок майже 1 тис. тон свіжої сливи на суму $625 тис.  Офіційно майже весь обсяг розподілився між двома країнами: Польщею  та Білоруссю.  Більше 700 тон української сливи купила Польща на суму $530 тис.  В Білорусь  ми відправили 165 тон сливи на суму $ 60 тис.

Слід відзначити, що Україна завжди вважалась нетто імпортером сливи. За останні 10 років, ми експортували, в середньому, 400-500 тон цієї продукції , а імпортували в 5-8 разів більше.  Головним покупцем української сливи завжди була Росія.

«В цьому році ми спостерігаємо досягнення  не тільки в кількості, а і в географії  експорту – наша слива припала до смаку вимогливим покупцям в ЄС.  Погодні умови поточного сезону відіграли в цьому значну роль: через холодну весну  країни ЄС втратили врожай сливи, а в Україні цей сезон навпаки видався досить врожайним. – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи – Помилково вважати, що Польща в цьому сезоні є єдиним покупцем в ЄС, насправді, з цієї країни наша слива відправлялась до Литви, Латвії, Німеччини, Великобританії.  Саме такий шлях, поки що,  вимушені обирати українські експортери, тому що постачати українську сливу у  напрямку до Німеччини  та Великобританії ,на разі, досить важко через відсутність в українських господарствах відповідних сертифікатів».

Станом на 1 вересня 2017 року, Україна вже отримала статус нетто експортера сливи. Загальний обсяг імпорту, за перші 8 місяців календарного року, склав 430 тонн, тобто експортували ми в 2,5 рази більше сливи, ніж імпортували.  Цілком можливо, що в цьому році Україна таки залишиться нетто експортером сливи, принаймні по кількості, бо за даними «Інфо-Шувар», протягом вересня  поставки до Польщі відбуваються регулярно. Українська слива досить вдало продається у свіжому вигляді і на переробку, закупівельні ціни на свіжому ринку Польщі варіюються в діапазоні  0,85-0,95 EUR/кг, а польські переробники декларують закупівлю по  0,58-0,70 EUR/кг.  Найбільшу перевагу європейські покупці віддають сортам «Стенлі» та «Президент».  В українських господарствах слива експортної якості сьогодні коштує  13-18 грн/кг (0,40 -0,56 EUR/кг).

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-eksportuvala-rekordnyj-obsyah-slyvy-v-yes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати