Україна купує все більше овочів та фруктів

Україна купує все більше овочів та фруктів

Про це повідомляє прес-служба УПОА.

Так, за перші чотири місяці другого півріччя (липень-жовтень 2019 року) імпорт плодоовочевої продукції в Україні зріс більш ніж в півтора рази по відношенню до такого ж періоду 2018 року, а експорт знизився на 9%. Всього за цей період Україна витратила на ввезення овочів, фруктів, ягід і горіхів $ 223,4 млн, тоді як виручка від експорту склала $ 148,4 млн. А це означає, що Україна була нетто-імпортером плодоовочевої продукції з негативним балансом на рівні $ 74,7 мільйонів. У липні-жовтні 2018 року торговельний баланс по плодоовочевої продукції був позитивним і становив $ 17,3 млн.

Як відзначає проект EastFruit,  зростання імпорту по відношенню до попереднього року почалося ще в першому півріччі, в той час як обсяги експорту залишалися переважно стабільними. За перші шість місяців 2019 року Україна експортувала плодоовочевої продукції на $ 194,4 млн, отримавши майже стільки ж виручки, як і роком раніше за той же період. А ось імпорт виріс відразу на 30% до $ 395 млн. Таким чином від’ємне торговельне сальдо зовнішньої торгівлі по цій групі товарів перевищило $ 200 млн за півріччя і було в два рази гірше, ніж роком раніше.

Однією з головних причин зростання обсягів імпорту в першому півріччі стали дуже високі ціни на цибулю ріпчасту, що призвело до значних витрат на ввезення цієї продукції. Також зросли обсяги імпорту й інших овочів. Також значний внесок у зростання імпорту внесли екзотичні фрукти, обсяги споживання яких росли в першому півріччі, незважаючи на невисоку ціну на яблуко.

У другому півріччі додатковим фактором, який негативно впливав на експорт і позитивно – на імпорт, стало зміцнення курсу гривні – національної української валюти. Крім того, урожай яблука виявився нижчим за очікування, що призвело до різкого скорочення його експорту. А ось чутки про різке зниження врожаю картоплі, привели до рекордного зростання його імпорту.

В даний час немає причин вважати, що ситуація може змінитися кардинальним чином. Швидше за все, імпорт продовжить рости, а експорт – скорочуватися по відношенню до обсягів минулого року, адже основні статті українського експорту – волоський горіх, заморожені і свіжі ягоди і яблуко мають кожен свої складнощі. Ціни на яблуко на внутрішньому ринку досить високі, що не стимулює експорт. Ціни на горіхи продовжують залишатися порівняно невисокими, а виробництво і обсяги заморозки ягід – істотно скоротилися по відношенню до 2018 року.

Така ситуація стимулює імпорт цитрусових і винограду. У жовтні 2019 року, наприклад, імпорт цитрусових виріс на 35% по відношенню до такого ж місяця 2018 року, а імпорт винограду взагалі збільшився в 2,3 рази.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-kupuye-vse-bilshe-ovochiv-ta-fruktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати