Tempo950x100

Tempo300x100

Україна має якнайшвидше затвердити Національну програму боротьби з АЧС

Україна має якнайшвидше затвердити Національну програму боротьби з АЧС

Про це йшлося на засіданні Президії Національної академії аграрних наук, повідомляє прес-служба НААН.

«Епізоотична ситуація ускладнюється протягом останніх 6 років. Це завдає державі великих збитків та створює загрозу існування галузі свинарства. За даними ФАО, у 2017 році збитки перевищили 1,5 млрд грн, а експорт свинини скоротився в грошовому еквіваленті з 55 до 5 млн доларів США», — сказав Президент НААН Ярослав Гадзало.

Читайте також: АЧС: тваринники запропонували шляхи мінімізації збитків

Він додав, що в Україні необхідно затвердити національну програму боротьби з АЧС. Ефективність такого підходу підтверджує міжнародний досвід. Аналогічні програми діють у країнах Євросоюзу, США, Австралії, Аргентині, Канаді, Бразилії, Білорусі, країнах Африки. «Академія аграрних наук надавала пропозиції Президентові, РНБО, органам центральної виконавчої влади. Ми переконані, що якісні протиепізоотичні заходи повинні мати державний пріоритет та супроводжуватися науковцями. Такий супровід ми надаємо та готові надавати надалі», — сказав Ярослав Гадзало.

Серед пропозицій НААН також створення незалежної референс-лабораторії з розв`язання проблем африканської та класичної чуми свиней на базі Інституту ветеринарної медицини, відновити структуру служби ветмедицини в системі органів державної влади, ввести до складу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КМУ науковців-інфекціоністів, змінити в Держпродспоживслужбі вертикаль управління галузі ветмедицини, коли планування, виконання, оцінка та контроль заходів проводиться одним виконавчим органом.

Нагадаємо, уряд спростив процедуру відшкодування збитків фермерам, чиї господарства постраждали від африканської чуми свиней (АЧС).

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-maye-yaknajshvydshe-zatverdyty-nacionalnu-prohramu-borotby-z-achs
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати