Україна може залишитися без горілки

Україна може залишитися без горілки

Про це Українським Новинам повідомила прес-служба ДП.

“Навіть якщо вони (витратоміри) будуть встановлені, їх статус ще не врегульовано юридично, потрібне узгодження умов використання цих приладів”, – сказали в ДП.

“Укрспирт” зазначив, що в його бюджеті передбачені кошти для придбання та встановлення витратомірів, однак без законодавчо закріпленого статусу таких приладів в ДП не можуть провести закупівлі, оскільки це буде розцінюватися як нецільове використання коштів.

Мова йде про зміни до Податкового кодексу, прийнятих Верховною Радою в листопаді 2018 року, які передбачають введення з 1 липня системи електронного адміністрування реалізації спирту.

Така система передбачає обладнання у акцизних складах, на території яких виробляється спирт етиловий, на кожному місці отримання і відпуску спирту витратомірів – лічильників спирту етилового, які призначені для безперервного вимірювання, запам’ятовування, фіксації та відображення в електронному вигляді дані про обсяг отримання або відпуску спирту в декалітрах.

Такі дані мають бути зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів – лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

При цьому з 1 липня забороняється отримання та реалізація спирту етилового без наявності зареєстрованих витратомірів.

У свою чергу, згідно зі змінами від 19 червня в затверджений Кабінетом Міністрів Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомірів – лічильників обсягу виробленого спирту етилового, до реєстру вноситься інформація про відповідність таких витратомірів вимогам законодавства, що встановлює вимоги до законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки.

Таким документом є Технічний регламент законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, де відсутня яка-небудь інформація про витратомірах.

У свою чергу джерело в компанії – одному з великих гравців ринку, що побажав залишитися неназваним, повідомив Українським Новинам, що Державна фіскальна служба призупинила відвантаження “Укрспиртом” спирту з 1 липня.

“У нас залишилося спирту на 2-3 дні для виконання контрактів на експорт. Для виробництва на внутрішній ринок вже немає”, – розповіли в компанії.

При цьому експерт горілчаного ринку України, також побажав залишитися неназваним, підтвердив, що система електронного адміністрування реалізації спирту не заробила повністю на даний момент, і це може бути пов’язано з неустановкой витратомірів на спиртзаводах.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-mozhe-zalyshytysya-bez-horilky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати