Україна на бобах

Україна на бобах

За словами Єлизавети Малишко, провідного експерта зернового ринку компанії УкрАгроКонсалт перспективи цього напряму для аграрного сектора України очевидні.

Із горохом все чудово. Якщо в минулому сезоні було посіяно 240 тис га, в цьому 380 тис га. Урожайність гірша, ніж минулоріч, проте, близько мільйона тонн може бути експортовано (у порівнянні з 450 тис тонн в цьому сезоні). Основні ринки збуту – це Індія і Пакистан. Попит з боку Індії стає дедалі більшим, тому в гороха хороші перспективи за сприятливих погодних умов весни – горох на початковій стадії потребує раннього приходу весни і багато вологи. Якщо погодні умови будуть такими, як це було попередні два роки, посівні площі під горохом будуть розширюватися.

Продовжує думку своєї колеги Сергій Феофілов – к.е.н, Генеральний директор УкрАгроКонсалт.

У ці дні в канадському Ванкувері проходить конференція Всесвітньої асоціації виробників бобових. На цій конференції Україну представляє «Спільнота виробників і споживачів бобових України» (СППБУ). Антоніна Скляренко, Президент асоціації виступала з доповіддю і висловила ймовірність того, що упродовж 2-3 років така всесвітня конференція буде проведена в Україні. Стосовно споживачів, просування і підвищення інтересу до української продукції, враховуючи горох, додаються певні зусилля. Крім основного продукту бобових, розширюється вирощування нішевих культур: сочевиці, нуту, люпину. Вони користуються значним попитом – як на внутрішньому, так і на експортному – в Індії, Китаї й інших східних і арабських країнах. Також ці культури простіше виробляти з погляду органічності, тому що вони більш територіально економічні. Бобові можуть бути досить високомаржинальними і високоприбутковими саме з погляду адаптації структури посівів до тих реальностей, які існують на світових ринках.

Спілкувалася Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview 

Перегляди: 22
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-na-bobah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати