Україна наростила імпорт курятини

Україна наростила імпорт курятини

Про це у коментарі УНН розповів виконавчий директор Асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко.

“За перший квартал цього року імпорт збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 26% і становив 30,8 тис. тонн. Весь обсяг імпортного м’яса птиці ввозиться із країн ЄС. Левова частка (майже 70%), від загального обсягу, імпортується в Україну з Польщі”, — додав Карпенко.

Експерт пояснив, що минулорічний ріст імпорту напряму був пов’язаний з подорожчанням м’яса птиці на внутрішньому ринку, яке спостерігалося в другій половині року.

“Коливання українських і європейських цін з кінця 2017 року були незначними і не могли впливати на обсяги імпорту. Лише в березні ціни на м’ясо птиці в країнах ЄС пішли вгору, однак укріплення курсу гривні, яке спостерігалося протягом останніх місяців, дає можливості для подальшого зростання імпорту”, — зазначив експерт.

За його словами, ситуацію можна змінити, якшо вітчизняні компанії збільшать обсяги виробництва продукції.

“Значне нарощування виробництва забезпечить додатковими обсягами продукції як внутрішній ринок, так і постійний ріст експорту, а також сприятиме стабілізації внутрішніх цін”, — сказав він.

Раніше в МінАПК повідомляли, що у 2018 році помітно зріс експорт м’яса птиці — на 29 млн доларів та яєць — на 11,4 млн дол.

Зберегти стабільні ціни при зростанні експорту виробники зможуть завдяки державним програмам підтримки АПК, розповів економічний експерт Павло Мороз.

“Експорт м’яса зараз зростає високими темпами. І цей темп недоречно збавляти країні, яка з кожним місяцем накопичує багатомільярдні борги. Але і формувати дефіцитний внутрішній ринок небезпечно, це відразу позначиться на споживачах ціновим шоком. У такому випадку держава повинна стимулювати виробників збільшувати обсяги продукції шляхом розширення виробництв.

Безумовно, під час економічної кризи бажаючих вкладати кошти у виробництво — небагато. Але для цього запущені аграрні дотації, які мають спонукати підприємців будувати та реконструювати тваринні комплекси, збільшуючи поголів’я”, — зазначив він.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-narostyla-import-kuryatyny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    18 Квітня

    Ціни на фрукти не будуть високими, але все залежить від погоди

    Ukravit запропонував аграріям Програму лояльності

    Виробник горілки “Хортиця” почав випускати мінералку

    Як змінилися ціни на каву, вершки та цукор навесні

    17 Квітня

    У ВР зареєстрували проєкт закону щодо особливостей планування територій, які виникають внаслідок руйнівного впливу війни

    Збільшення прогнозів урожаю сої посилює тиск на ціни, зокрема і в Україні

    На Волині чеські інвестори вирощуватимуть енергетичну тополю

    Українські аграрії потребують підтримки, щоб надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу

    В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну – Мінагрополітики

    Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею – Мінагрополітики

    БІЛЬШЕ НОВИН