Україна наростила імпорт овочів

Україна наростила імпорт овочів

Україна, в силу кліматичних особливостей, імпортує дуже багато свіжих овочів в зимовий період. Однак аналітики EastFruit вважають, що країна не повністю користується тими можливостями у виробництві і експорті овочів, які відкриваються перед нею в літній період.

Так за підсумками 2018 року Україна імпортувала овочів і картоплі на $92,5 млн (без урахування грибів та бобових культур), у той час як експорт цих товарів ледь сягав $40 млн. Таким чином торговий дефіцит України по овочах і картоплі становив близько $53 млн, збільшившись на $20 млн за рік. І якщо експорт за рік зріс всього лише на 7%, то імпорт овочів збільшився відразу на 40%.

«Україна має всі можливості для успішного виробництва та експорту якісних овочів в країни Євросоюзу та Близького Сходу. Якщо в Дубаї на полицях супермаркетів лежить морква з Австралії в грудні, то немає ніяких причин, чому Україна не могла б конкурувати з Австралією на цьому ринку, який знаходиться у декілька разів далі, і де робоча сила, енергоносії, земля і все інше коштують у кілька разів дорожче, ніж в Україні», – вважає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Аналітики відзначають, що Україна мала торговельний дефіцит за всіма овочевими позиціями, крім заморожених овочів і овочевої консервації, де торговий профіцит був мінімальним. У 2018 році найрізкіше – майже в три рази виріс імпорт моркви. Найбільшу експортну виручку Україні давали томати (26%) і заморожені овочі (21%). Правда ще рік тому питома вага цих позицій в експорті була вище – 37% і 24% відповідно.

Тому дуже важливо, щоб в найближчі роки аграрії інвестували не стільки в кількість, а в якість при вирощуванні овочів, а також звертали увагу на високоцінні овочі, попит на які у світі зростає і які можна успішно експортувати. Насамперед мова йде про такі культури як спаржа, листові салати, зелень, різні нові види капустяних культур, артишок і т. п.

Перегляди: 18
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-narostyla-import-ovochiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати