Україна не використовує свого потенціалу земельних ресурсів

Україна не використовує свого потенціалу земельних ресурсів

Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН», академік НААН Віктор Камінський, повідомляє прес-служба НААН.

«Із 60,3 млн га земель майже 72% (41,8 млн га) становлять сільськогосподарські угіддя, що налічують 33,19 млн га ріллі (55%), 7,63 млн га природних кормових угідь, сіножатей і пасовищ (12,6%). Однак ефективність використання земель сільськогосподарського призначення в Україні є значно нижчою, ніж у середньому по Європі. І це зважаючи на те, що розораність земель в Україні є найбільшою в світі та досягла 56% території держави і наближається до 80% сільськогосподарських угідь», – сказав він.

Задля вирішення цієї проблеми, як зазначив Камінський, вчені ННЦ «Інститут землеробства НААН» та установ мережі Національної академії аграрних наук України проводять масштабні дослідження з вивчення особливостей ведення сучасного землеробства.

«Значну увагу приділено підвищенню родючості ґрунтів, відтворенню та збереженню гумусного стану, а також формуванню корисних мікроорганізмів у ньому. Науковцями розроблено різноротаційні сівозміни, що можуть забезпечити до 30% приросту зернових одиниць із 1 га сівозмінної площі. Науково обґрунтовано сучасні системи обробітку ґрунту, що забезпечують накопичення та раціональне використання вологи впродовж вегетаційного періоду рослин. Крім того, вивчено та запропоновано до впровадження низку сучасних органо-мінеральних добрив, що вироблені з місцевих ресурсів і сировини. Проводяться дослідження щодо застосування осушування та зрошення земель та підвищення продуктивності культур на таких землях. Створюються високопродуктивні сорти рослин, адаптовані до нестабільних погодних умов, і розробляються технології їх вирощування», – розказав він.

Нагадаємо, президент НААН Ярослав Гадзало заявив, що земельні ресурси України знаходяться в критичному стані.За його словама, сьогодні існує необхідність розроблення стратегії розвитку новітніх ґрунтозахисних систем землеробства і землекористування в Україні.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-ne-vykorystovuye-svoho-potencialu-zemelnyh-resursiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати