Tempo950x100

Tempo300x100

Україна отримує шанс обійти Росію по пшениці

Україна отримує шанс обійти Росію по пшениці

Темпи сівби ярої пшениці в США демонструють значне відставання. На 29 квітня засіяно лише 10% від прогнозу у порівнянні з 36% в середньому за останні п’ять років. Підвищення температури і прогноз сухої погоди повинні забезпечити швидкий прогрес посівної на півночі цієї країни, пише agroday.com.ua.

Проте ймовірність того, що американським фермерам вдасться повністю засіяти площі до кінця мінімальних строків сівби виглядає все більш примарною. Але кліматичні ризики стосуються не тільки Сполучених Штатів.

У Причорномор’ї, зокрема, в Румунії і на півдні Росії посилюється дефіцит вологи в грунті. У цих країнах температура значно перевищує норму, і дощів на цьому тижні метеорологи не обіцяють. Це негативно позначиться на врожайності пшениці.

В Австралії стартувала посівна в кінці квітня на тлі дуже посушливих погодних умов. Хоча тамтешні фермери і звикли сіяти зерно в сухий грунт, нинішня ситуація їх турбує, особливо, якщо враховувати, що посуха може тривати ще два тижні.

Тому посилення кліматичних ризиків в основних країнах-виробниках пшениці свідчить на користь подальшого зростання цін на світовому ринку.

Ринок кукурудзи не відстає від свого колеги і також демонструє зростання, хоча і більш помірними темпами. Підвищенню цін сприяє стурбованість погодними умовами в Бразилії та затримка посівної в США.

Так, у Бразилії, у зоні вирощування кукурудзи другого врожаю посилюється дефіцит вологи в грунті. Найближчі два тижні опади там не очікуються.

У той же час у США повсюдно стартував посів кукурудзи, але його теми досить повільні. На 29 квітня було засіяно 17% від прогнозованих площ. Це на 10% нижче, ніж середній п’ятирічний показник.

Цього тижня в кукурудзяному поясі Штатів прогноз дає дощі, які повинні ще більше уповільнити прогрес посівної.

В той же час Євросоюз зберігає високу динаміку експорту кукурудзи. Так, темпи ввезення експортної зернової поступово падають через зниження її конкурентоспроможності. Зате їй на зміну приходить американська кукурудза.

Зазначу, що імпорт цього зерна з США у ЄС у нинішній період компанії — досить рідкісне явище. Однак дуже висока конкурентоспроможність американської кукурудзи в останні тижні сприяла підвищенню експортних продажів в європейські країни.

Експерти ODA вважають, що підтримка цін на кукурудзу на біржі Euronext з боку ринку м’якої пшениці в США, а також побоювання з приводу ризиків глобального виробництва кукурудзи повинні обмежувати тиск, який чинить на європейський ринок надходження її зі Сполучених Штатів.

В Україні друга половина квітня відзначалася відносною стабільністю українських ринків зернових. Незначне підвищення цін на продовольчу пшеницю було обумовлено низькою пропозицією її борошномельних сортів і невеликим просіданням ринку кукурудзи.

Причина останнього — відповідна тенденція на експортному ринку з урахуванням зниження конкурентоспроможності нашої зернової порівняно з кукурудзою інших країн-виробників.

Ринок ячменю відрізнявся стабільністю цін на тлі істотного уповільнення темпів торгової активності.

В Україні триває весняна посівна, і українським фермерам все ж вдалося надолужити значну затримку сівби завдяки сприятливим погодним умовам. Так, станом на 2 травня вже засіяно 91% прогнозованих площ ярого ячменю, 86% — ярої пшениці і майже половина прогнозованих площ кукурудзи.

До речі, останні повинні перевищити в цьому році 4,5 млн га в основному за рахунок скорочення площ під яровим ячменем.

В подальшому ми прогнозуємо відносну стабільність цін на ринках українських зернових з імовірністю невеликого підвищення цін на пшеницю і незначного зниження ринку кукурудзи, обумовленого зростанням пропозиції.

Вікторія Блажко, аналітик компанії ODAУкраїна

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-otrymuye-shans-obijty-rosiyu-po-pshenyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати