Україна почала імпортувати столовий буряк

Україна почала імпортувати столовий буряк

Погодні умови цього літа дійсно були не на користь високому врожаю, але мало хто розраховував побачити імпортні овочі в Україні ще восени, коли в українських господарствах триває збирання власного врожаю. Експерти наголошують на тому, що, зазвичай, найнижчі ціни на «борщовий набір» встановлюються восени, коли починається збирання врожаю в господарствах населення та комерційному секторі, пише «Інфо-Шувар».

«Не весь зібраний обсяг закладається в сховища, частина обов’язково продається одразу після збирання. Саме тому, восени пропозиція на ринку найбільша і ціни, відповідно, відносно низькі. Але так було в минулі сезони, цього ж року українські виробники вирішили притримати на зберіганні чим більше овочів. Приводом для цього стала інформація про слабкий врожай в Україні і втрата врожаю в ЄС, звідки ми зазвичай імпортуємо «борщ». Завдяки цьому, протягом всієї осені ціни на овочі «борщового набору» в Україні тримаються на рекордно високих показниках.

Реакція населення на дорогий «борщ» була досить прогнозована – якщо зараз так дорого, то навесні ціни взагалі можуть бути «космічними», тому, варто запасатись овочами вже. Таким чином, попит на овочі став вищим за пропозицію, це і стимулювало зростання ціни протягом вересня і жовтня. Але Україна – відкрита країна у міжнародному ринковому просторі, тому не дивно, що таке стрімке зростання ціни привернуло увагу імпортерів.

«Ми почали імпортувати «борщовий набір» ще в жовтні. Тоді ми побачили на гуртових ринках першу моркву з Білорусі, потім цибулю з Казахстану, тепер прийшла черга буряка, він теж завозиться з Білорусі. Все це говорить про те, що більшість українських фермерів, як і раніше, розраховують заробити на спекуляції, сподіваються зірвати куш навесні. Але той факт, що українські роздрібні мережі вже почали співпрацю із імпортерами аж ніяк не на користь нашим господарствам. По-перше, імпорт – це збільшення внутрішньої пропозиції, а це вже не на користь подальшому зростанню ціни. По-друге українські фермери втрачають привабливість в очах організованого рітейлу – одного з найпотужніших каналів збуту», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», станом на 7 жовтня 2018 року, на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» імпортний буряк пропонується в максимальному ціновому діапазоні 7-7,5 грн/кг, завдяки досить високій якості. Для порівняння, український якісний буряк коштує 7-8 грн/кг, а продукція нижчою якості пропонується по 6-6,5 грн/кг.

Слід зазначити , що на цьому тижні ціни ціни на буряк в Україні вперше піднялися вище цін буряка в Польщі.  Відбулось це, насамперед, завдяки помітному просіданню ціни в Польщі. Сьогодні на гуртових ринках Польщі буряк пропонується по 0,14-0,23 EUR/кг і це майже на третину дешевше,  ніж  на минулому тижні.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-pochala-importuvaty-stolovyj-buryak
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати