Tempo950x100

Tempo300x100

Україна поставила рекорд в експорті фруктів

Україна поставила рекорд в експорті фруктів

Більше того, Україна поставила рекорд із експорту свіжих фруктів та ягід власного виробництва за всі роки (без врахування реекспорту). В 2018 році можна з впевненістю очікувати оновлення цього рекорду, адже тестовий маркетинг наших продуктів на світових ринках проходить надзвичайно успішно.

Стосовно ринку Російської Федерації, продукція і надалі йде через Білорусь, але вже зараз значно привабливішими виглядають поставки до ЄС, Близького Сходу та Південно-Східної Азії. На думку експерта, до РФ можна завжди продавати те, що не пішло на більш багаті і вибагливі ринки.

[[{“fid”:”294085″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Якщо взяти топ-10 експортних продуктів агропродуктової сфери, то так швидко, як експорт плодоовочевої продукції, не зростав експорт по жодному з них. Правда і фруктам, поки що, далеко до топ-10. Ну й завдячуємо ми, звичайно, в цьому зростанні, передусім ягодам.

Загалом, плодоовочевий сектор приніс України в 2017 році 414 млн доларів США виручки, з яких свіжа плодоовочева продукція з горіхами принесла 238 млн, а продукти переробки – 176 млн. Це всього лише 2,5%від загальної виручки агросектору, але ж експорт за цією групою товарів зростає швидше, ніж за більшістю інших.

Найбільше грошей принесли концентрати томатного, яблучного та інших соків, а також експорт соків – близько 31% від загальної суми. На другому місці горіхи, які принесли Україні аж 101 млн. доларів або 24% від всієї експортної виручки. Свіжі фрукти принесли майже стільки – 94 млн і 23% від загальної виручки.  А решта – це інша переробка та свіжі овочі – близько 22% разом.

Більшість з вас загляне в статистику, і скаже, що це якась помилка! Якщо взяти експорт груп 7 та 8, то виходить 430 млн, а якщо додати сюди переробку, то вийде аж 607 млн. Поясню, чому мої цифри трохи відрізняються. Справа в тому, що бобові, згідно міжнародної класифікації, входять до групи овочів, однак, з точки зору ринку, це категорія grains and pulses, або зернобобові. Тому я завжди рахую міжнародну торгівлю овочами без бобових культур, за виключенням зеленого горошку та квасолі, які входять до переробки овочів.

Що цікавого можна відмитити в цих голих цифрах?

1. Плодоовочевий сектор (свіжий ринок) дуже швидко оговтався від втрати російського ринку. Більше того, почав зростати ще швидше. А що найголовніше – зроблено акцент на якість і на додану вартість – саме те, що нам зараз потрібно.

2. Переробка повністю не відновилася від втрати ринку РФ, але вже показала перше зростання, причому відразу на 26% за рік. Більше того, ми бачимо непогану активність компаній в пошуку нових ринків збуту, тому прогнози на 2018 рік є дуже позитивними.

3. Горіхи дають більше експортної виручки, ніж всі фрукти разом взяті. Горіхи дають більше виручки, ніж експорт борошна, спирту, яловичини або сухого молока. При цьому зростання експорту горіху останнім часом не відмічається. На превеликий жаль, корупційні схеми, що заважають прозорому експорту цього товару, продовжують негативно впливати на галузь та скорочують експортну виручку.  В той же час, вже за 2-3 роки почнуть давати врожай нові інтенсивні сади волоського горіха, які зможуть надати новий поштовх цьому бізнесу.

4. Зростання експорту овочів – це приємний момент. В основному цьому сприяє розвиток виробництва нішових овочів. Також починає розвиватися експорт тепличних овочів. Однак тут у нас перспективи, поки що, не такі однозначні, як по фруктах та ягодах.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-postavyla-rekord-v-eksporti-fruktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати