Tempo950x100

Tempo300x100

Україна стала однією з найнебезпечніших країн щодо АЧС

Україна стала однією з найнебезпечніших країн щодо АЧС

Про це голова Асоціації тваринників України заявила на засіданні Круглого столу з питань регіональних концепцій щодо санітарних та фітосанітарних заходів та сприяння експорту сільськогосподарської продукції, ініційованого Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, повідомляє прес-служба АТУ.

На заході обговорювалась низка тем, що стосуються висвітлення проблем із фітосанітарною ситуацією в аграрній галузі, які перешкоджають експорту української продукції. Зокрема, обговорювалась стаття 6 Угоди Світової організації торгівлі (СОТ) з питань санітарних та фітосанітарниїх заходів, яка передбачає застосування державою-учасницею СОТ принципу регіоналізації.

Ірина Паламар відзначила, що важливим фактором негативної епізоотичної ситуації в Україні є неможливість чіткого керування процесами боротьби з АЧС через відсутність офіційного очільника Міністерства агрополітики, який би ефективно контролював роботу в всіх ланок в даному напрямку.

«Потрібно якнайшвидше вирішити питання із призначенням Міністра АПК, професіонала, який би взяв на себе відповідальність за налагодження санітарних та фітосанітарних заходів у країні».

Крім того, Ірина Паламар зазначила, що однією з ключових причин, чому ситуація з АЧС набула критичного характеру, стало реформування у 2014 році Держветфітосантіраної служби, яка свого часу ефективно контролювала розповсюдження АЧС та боролася з проблемою лише у її зародку.

«Коли Держветфітосаніторну службу було реструктуризовано, ефективність роботи в напрямі АЧС значно знизилася, – зазначила Ірина Паламар. – Саме тоді, коли АЧС в Україні лише почала з’являтися, ми втратили контроль над проблемою. Нова відповідальна за це структура була надто зосереджена на процедурах реформування, тому не могла вчасно приділити увагу проблемі АЧС.

Таким чином, ми відмовилися від існуючої на той час гарної системи контролю, і обрали натомість гіршу. Також наслідком цієї реформи стало скасування карантинної міліції.

Як результат – Україна, що колись неодноразово займала перші місця в рейтингу безпечних країн за критерієм Animal Health, стала однією з найнебезпечніших щодо АЧС».

Також голова АТУ Ірина Паламар на засіданні наголосила на необхідності негайного упровадження процедури компартменталізації як єдиної можливості для господарств, які витримують всі вимоги біобезпеки, реалізовувати свою продукцію на зовнішньому ринку навіть за умови присутності в країні АЧС та інших внутрішніх хвороб та їх збудників.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-stala-odniyeyu-z-najnebezpechnishyh-krayin-shchodo-achs
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати