Tempo950x100

Tempo300x100

Україна стане третьою в світі за врожаєм грецьких горіхів

Україна стане третьою в світі за врожаєм грецьких горіхів

Тільки в 2018 році буде висаджено 2500 гектарів, з них 1520 га відведуть під волоський горіх, 890 га – під фундук і 40 га засадять мигдалем, пише agroday.com.ua.

Бажання зайнятися горіхівництвом виявляють багато воїнів АТО, які отримали земельні ділянки для господарювання. Також за вирощування горіхів беруться кооперативи, окремі фермери з бажанням зміцнити свій бізнес.

Як пояснюють в Українській горіховій асоціації, свою дещицю у розвиток галузі внесла бюджетна підтримка. У 2018 році уряд обіцяє компенсувати 80% вартості саджанців при закладанні нових садів. Також з лютого стартувала передача земель у власність об’єднаних територіальних громад, тобто розпоряджатися ділянками будуть на місцях.

У поточному році зареєстровано та отримають ліцензії три розсадника волоського горіха і два — фундука. Це необхідно, щоб забезпечити отримання компенсації від держави, а також перекрити зростаючий попит на саджанці, повідомляє Ореховод.

Разом з тим, виробництво горіхів в Україні вже демонструє зростання. За рахунок сприятливих погодних умов і старту плодоношення садів, закладених в 2012-13 роках, урожай волоського горіха в 2018 році перевищить 134 тис. тонн. Цей показник виведе Україну на третє місце в світі після Китаю та США.
Роком раніше Україна з валовим збором у 85 тис. тонн стала лише п’ятою, пропустивши вперед Китай, США, Чилі та Іран.

Причому зростання врожаю не зменшить вартість горіхів, вважають в асоціації. У сезон масового збуту (жовтень-листопад) горіх будуть продавати по 25-35 грн/кг, навесні ціни піднімуться до 50-55 грн.

Зазначимо, що інтерес українців до горіхового бізнесу не випадковий. Рентабельність вирощування такої продукції оцінюють у 400-450%. Рентабельність інвестицій у переробку складає 299%, тобто на кожен вкладений долар повернеться три.

Капіталовкладення на гектар горіхового саду складають від $10 тис. — і це не враховуючи можливість участі в програмі компенсації вартості саджанців.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-stane-tretoyu-v-sviti-za-vrozhayem-hreckyh-horihiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати