Tempo950x100

Tempo300x100

Україна та Китай зацікавлені у розширенні торговельно-інвестиційного співробітництва в АПК

Україна та Китай зацікавлені у розширенні торговельно-інвестиційного співробітництва в АПК

Водночас, існує багато перспективних напрямів в аграрній галузі для створення успішних двосторонніх проектів. Йдеться про такі підсектори, як науково-технічне співробітництво, розвиток smart farming та новітніх ІТ-рішень, інфраструктура та логістика, зелена енергетика та інше.

Про це йшлося під час шостого засідання Підкомісії з питань співробітництва в галузі сільського господарства Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки.

«Сьогодні головним завданням для наших країн у двосторонній торгівлі є диверсифікація товарної структури експорту та імпорту, відкриття ринку КНР для більшої кількості українських продуктів. Як показує перше півріччя 2017 року, ми маємо прогрес у цьому напрямі. Китайський ринок відкрився для експорту нашої замороженої яловичини, також збільшився експорт української молочної продукції, насіння олійних культур та горіхів. Але, зважаючи на масштаби економік обох країн та на можливості українського аграрного сектору, є ще досить великий потенціал як для збільшення обсягів торгівлі, так і для двосторонніх проектів між українськими та китайськими компаніями», – зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Вона висловила сподівання на швидке підписання протоколів щодо соняшникового шроту та буряковому жому до кінця поточного року, з метою початку українського експорту даних продуктів на китайський ринок вже в 2018 році. Також Ольга Трофімцева наголосила на надзвичайній зацікавленості української сторони у відкритті ринку КНР найближчим часом для українських черешні, продуктів з яєць, м’яса птиці, меду та продукції бджільництва, ріпаку, пшениці, лохини, сорго, яблук.

На думку Ольги Трофімцевої, цікавими напрямами для спільних проектів в аграрному секторі сьогодні є: кооперація у розвитку інфраструктури та логістики, більш активна і тісна співпраця в галузі ветеринарії та фітосанітарії, обмін досвідом у науково-технічних розробках та сфері зеленої енергетики. Також цікавою для України є співпраця в галузі геокадастру та формування геопросторових даних.

«Наші країни вже мають досвід масштабних проектів в аграрній сфері на державному рівні. Водночас, недостатньо задіяним на сьогодні є проекти на регіональному рівні та співпраця приватного бізнесу. Для КНР такі проекти можуть бути цікавими як складова частина проекту «Єдиний економічний пояс – Великий Шовковий Шлях», – прокоментував заступник Міністра сільського господарства Китайської Народної Республіки Юй Сіньжун.

Він відмітив, що китайська сторона зацікавлена у поглиблені співпраці в аграрній галузі та створенні нових проектів співробітництва. Він підкреслив, що українським виробникам необхідно ретельно вивчати тенденції попиту на китайському ринку: китайський споживач все більше орієнтується на високу якість продукту, який він купує. Юй Сіньжун зауважив, що спільна робота в галузі генетики та селекції, розвитку тваринництва джерел відновлюваної енергетики дасть можливість відчутно розширити торговельно-інвестиційне співробітництво.
Наприкінці зустрічі сторони підписали протокол засідання, в якому зазначені основні напрями співпраці у галузі на наступний рік та домовились про проведення сьомого засідання Підкомісії в 2018 році в Пекіні.

Довідка:

За результатами 2016 року, експорт української продукції до Китаю становив $1,025 млрд. Ключові товари експорту: олія – $527,1 млн, зернові злаки – $464,1 млн, продукти борошномельно-круп. промисловості – $16,833 млн, насіння олійних культур – $3,630 млн, сири та йогурти – $2,1 млн, кондвироби – $1,9 млн. За той само період імпорт становив – $105,2 млн. Ключові товари імпорту: залишки харчової промисловості – $14,2 млн, тютюн – $12,4 млн, консервовані рибні продукти – $11,359 млн, овочі – $6,7 млн.

За 6 місяців 2017 року експорт становив – $434,554 млн. Товари експорту: олія – $226,2 млн, зернові та злаки – $182,9 млн, сири та йогурти – $6,8 млн. Імпорт склав – $53,972 млн. Товари імпорту: кава та чай – $4,8 млн, риба – $6,2 млн, харчові продукти тваринного походження – $2,8 млн, консервована риба – $ 7,1 млн тощо.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-ta-kytaj-zacikavleni-u-rozshyrenni-torhovelno-investycijnoho-spivrobitnyctva-v-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати