Україна увійшла в трійку найбільших світових експортерів меду (інфографіка)

Україна увійшла в трійку найбільших світових експортерів меду (інфографіка)

У минулому році Україна потрапила в ТОП-3 найбільших світових експортерів продукту, виробленого бджолами. Втім, перше місце по меду в України теж є: в загальноєвропейському заліку вона є незаперечним лідером, пише НВ.

А так в минулому році країна продала на світовий ринок 57 тис. т меду. Причому останній показник подвоївся за все за рік. І збільшився в 8,7 рази, якщо порівняти експорт меду 2016 року і 2006-го.

Українські бджоли і їх господарі за 12 місяців минулого року перевершили по експорту Індію і Мексику. Справа за малим – випередити пару лідерів: Китай і Аргентину.

ТОП-10 світових країн-експортерів меду

За оцінкою Валерія Горбаня, президента групи компаній Асканія, в 2017-м за обсягами експорту солодкого продукту України цілком може наздогнати, а то і перегнати американського конкурента. Бізнесмен прогнозує, що країна експортує до кінця грудня 70-75 тис.т меду, адже всього за дев’ять місяців року українці продали на зовнішні ринки 46 тис. т цього продукту.

Найбільші споживачі українського меду – це країни Європи. На першому місці серед них Німеччина, яка в 2016-му купила третину всього вітчизняного експорту, або 18,5 тис. т. Майже вдвічі менше – 10,9 тис. т – придбали поляки. Європейська бронза – за французами: 2,3 тис. т. Але при цьому майже 20% медового експорту (або понад 11 тис. т) виїхали з України в США – Штати стали другим після ЄС покупцем продукції вітчизняних пасічників.

Український мед за кордоном люблять насамперед за доступну вартість. Він надходить туди як сировина, потрапляючи в подальшу переробку. В середньому продукт made in Ukraine коштує € 1,75-2,3 за 1 кг. Китайська – приблизно стільки ж, а ось аргентинський – € 2,6-3,2.

З 2010 року світовий ринок споживання меду динамічно зростає. Причина – перехід все більшої кількості споживачів на продукти, що замінюють цукор, каже Горбань. І це хороша новина для українських виробників меду.

Однак в світі посилюється конкуренція, і це вже новина гірше. На хвості у українських медовозів повисли індуси. А китайці, прагнучи утримати лідерство, демпінгують.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-uvijshla-v-trijku-najbilshyh-svitovyh-eksporteriv-medu-infohrafika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН