Tempo950x100

Tempo300x100

Україна увірвалася до трійки найбільших світових експортерів бурякового цукру

Україна увірвалася до трійки найбільших світових експортерів бурякового цукру

В якому ще сегменті є прорив України практично з нічого до трійки лідерів експорту в світі всього за один сезон?!

Де ще, за один сезон, експорт збільшується майже в сім разів всього за один сезон і встановлюється історичний рекорд?!

Буквально за один сезон цукрова галузь стає важливішою для економіки країни, ніж, наприклад, молочна, з точки зору експортної виручки. До речі, за неповний сезон, цукрова галузь принесла до бюджету України 350 млн. доларів валютних надходжень!”, – зазначає Андрій Ярмак.

“Так, сезон ще не завершено. Так, нас, можливо, в рейтингу обійде кілька країн, тому що експортні можливості майже вичерпані, але якщо брати цифри по березень включно, то Україна дійсно збільшила експорт в 6,6 разів! Так, ми ввійшли в трійку експортерів переважно бурякового цукру, а в загальному рейтингу попереду нас ще близько семи країн, що виробляють та експортують, переважно, тростинний цукор. Тим не менше, це дуже крутий прорив.

І як же приємно бачити географію експорту, де є практично всі регіони світу!

Це прямий наслідок кропіткої багаторічної роботи, яка почала, врешті, давати результат. І, не в останню чергу, завдяки активній роботі багатьох організацій з просування експорту. Отже, більше експорту  – більше можливостей по переробці та вирощуванню”, – підкреслює експерт.

“Не зважаючи на те, що ми все успішно розпродали, треба розуміти, що в цьому є ще одна велика проблема! Називається вона – «вміння продавати».

Якщо аналізувати експортні ціни наших цукрових контрактів, то вони чи не найнижчі в світі! Це і плюс, і мінус одночасно. Плюс в тому, що ми конкурентні, а мінус в тому, що ми, поки що, не готові отримувати вищу ціну, додавати цінності товару і т.п. Звичайно, не все відразу, але наведу маленький приклад.

Мене практично розривають вже покупці з Сінгапуру. Вони хочуть український цукор! А ми не можемо нічого запропонувати, бо:

а) все вже типу продали – вільних обсягів немає;
б) продаємо тільки навалом, не фасуючи (хоча вони готові брати і по 50 кг мішки);
в) ніхто навіть не хочу запропонувати контракт з нового сезону, типу «обійдемося і без зайвих покупців».

Звичайно, це досить ризикований підхід, бо ринок – це мінлива штука. І якщо ти лише в сегменті commodity, де єдиним аргументом є ціна, можна непогано так погоріти.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-uvirvalasya-do-trijky-najbilshyh-svitovyh-eksporteriv-buryakovogo-cukru
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати