Tempo950x100

Tempo300x100

Україна встановила черговий рекорд з імпорту цибулі

Україна встановила черговий рекорд з імпорту цибулі

Такий обсяг є абсолютним рекордом для грудня, до цього, навіть в сезони з дуже низьким врожаєм, обсяг імпорту в грудні не перевищував 1 тис. тонн. Навіть, в порівнянні з листопадом поточного сезону, обсяг імпорту збільшився у 2 рази, пише Інфо-Шувар.

Фахівці ринку кажуть, що зміщення сезону імпорту і зміна його географії є однією з головних особливостей поточного сезону. В попередні роки, коли Україні не вистачало власного врожаю цибулі, вона починала нарощувати її імпорт із середини зими. Пікових показників імпорт досягав в березні та квітні. До того ж, раніше Україна імпортувала цибулю переважно з країн ЄС та Єгипту. Але в 2018 році країни ЄС зібрали дуже низький врожай цибулі, тому, самі вимушені її імпортувати. Країни Азії цього року зібрали досить непоганий врожай цибулі, це дозволило їм стати одними з головних постачальників цибулі в Україну та країни ЄС.

«Українські виробники та перекупники все ще сподіваються побачити рекордно високі ціни на цибулю в квітні, тому, не продають власну цибулю і, тим самим, створюють чудові умови для заробітку виробникам Узбекистану та Казахстану. Експортери з Азії сьогодні непогано заробляють не тільки на поставках в Україну, їх цибуля затребувана також в Молдові і країнах ЄС. В той самий час, для українських перекупників, які досить дорого купували цибулю восени і сьогодні тримають її на зберіганні, ризики втрати заробітку зростають пропорційно збільшенню імпорту. Після досить впевненого зростання в жовтні та листопаді , протягом грудня ціни на цибулю в Україні лише коливались, але суттєвої зміни вартості за останній місяць року не відбулось», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник інформаційного центру «Інфо-Шувар».

Слід, також, зазначити, що у серпні та вересні Україна ще активно експортувала цибулю, але вже з середини осені, експорт суттєво впав, а внутрішній ринок почала заповнювати імпортна цибуля. За даними «Інфо-Шувар», з липня по грудень Україна імпортувала більше 14 тис. тонн цибулі, 90% цього обсягу було завезено з жовтня по листопад.

«Країни Азії цього року зібрали досить гарний врожай цибулі і, якби не перешкоди, пов’язані із браком транспорту, цілком можливо, що пропозиція імпортної цибулі сьогодні була б ще більшою, а ціни нижчі»,- каже пані Гетьман.

Згідно моніторингу «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртових ринках України цибуля пропонується по 14-15 грн/кг (0,43-0,47 EUR/кг), це в 3,5 рази вище цін минулого року. Аналогічна ситуація в сусідній Польщі, там виробники пропонують цибулю по 0,35-0,37 EUR/кг, а на гуртових ринках продавці якісної цибулі називають ціни від 0,43 EUR/кг.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-vstanovyla-cherhovyj-rekord-z-importu-cybuli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати