Україна встановила черговий рекорд з імпорту цибулі

Україна встановила черговий рекорд з імпорту цибулі

Такий обсяг є абсолютним рекордом для грудня, до цього, навіть в сезони з дуже низьким врожаєм, обсяг імпорту в грудні не перевищував 1 тис. тонн. Навіть, в порівнянні з листопадом поточного сезону, обсяг імпорту збільшився у 2 рази, пише Інфо-Шувар.

Фахівці ринку кажуть, що зміщення сезону імпорту і зміна його географії є однією з головних особливостей поточного сезону. В попередні роки, коли Україні не вистачало власного врожаю цибулі, вона починала нарощувати її імпорт із середини зими. Пікових показників імпорт досягав в березні та квітні. До того ж, раніше Україна імпортувала цибулю переважно з країн ЄС та Єгипту. Але в 2018 році країни ЄС зібрали дуже низький врожай цибулі, тому, самі вимушені її імпортувати. Країни Азії цього року зібрали досить непоганий врожай цибулі, це дозволило їм стати одними з головних постачальників цибулі в Україну та країни ЄС.

«Українські виробники та перекупники все ще сподіваються побачити рекордно високі ціни на цибулю в квітні, тому, не продають власну цибулю і, тим самим, створюють чудові умови для заробітку виробникам Узбекистану та Казахстану. Експортери з Азії сьогодні непогано заробляють не тільки на поставках в Україну, їх цибуля затребувана також в Молдові і країнах ЄС. В той самий час, для українських перекупників, які досить дорого купували цибулю восени і сьогодні тримають її на зберіганні, ризики втрати заробітку зростають пропорційно збільшенню імпорту. Після досить впевненого зростання в жовтні та листопаді , протягом грудня ціни на цибулю в Україні лише коливались, але суттєвої зміни вартості за останній місяць року не відбулось», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник інформаційного центру «Інфо-Шувар».

Слід, також, зазначити, що у серпні та вересні Україна ще активно експортувала цибулю, але вже з середини осені, експорт суттєво впав, а внутрішній ринок почала заповнювати імпортна цибуля. За даними «Інфо-Шувар», з липня по грудень Україна імпортувала більше 14 тис. тонн цибулі, 90% цього обсягу було завезено з жовтня по листопад.

«Країни Азії цього року зібрали досить гарний врожай цибулі і, якби не перешкоди, пов’язані із браком транспорту, цілком можливо, що пропозиція імпортної цибулі сьогодні була б ще більшою, а ціни нижчі»,- каже пані Гетьман.

Згідно моніторингу «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртових ринках України цибуля пропонується по 14-15 грн/кг (0,43-0,47 EUR/кг), це в 3,5 рази вище цін минулого року. Аналогічна ситуація в сусідній Польщі, там виробники пропонують цибулю по 0,35-0,37 EUR/кг, а на гуртових ринках продавці якісної цибулі називають ціни від 0,43 EUR/кг.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-vstanovyla-cherhovyj-rekord-z-importu-cybuli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН