Tempo950x100

Tempo300x100

Україна встановила рекорд з експорту замороженої суниці

Україна встановила рекорд з експорту замороженої суниці

Досягти таких результатів вдалось навіть в умовах суттєвого скорочення виробництва.

Про це повідомляє портал «Інфо-Шувар» з посиланням на дані Держстату.

Як вже повідомлялось, українські фермери втратили значну кількість врожаю через весняні заморозки. Особливо постраждали середні та пізні сорти суниці. Втім, ситуація з врожаєм в країнах ЄС була ще гіршою, завдяки цьому, попит на українську ягоду виявився надзвичайно високим.

Так, за період з січня по серпень 2017 року, Україна відвантажила 2,5 тис. тон замороженої ягоди на суму $ 3,8 млн. Це вже в 5 раз перевищує показники за аналогічний період минулого року і є найвищим показником, принаймні за останні 10 років.

«Саме зовнішній попит на заморожену ягоду в цьому році диктував ціни на сировину в Україні. В липні та червні ми вимушені були скуповувати ягоду по 25-30 грн/кг (0,79-0,95 EUR/кг), тобто в 2 рази дорожче, ніж в попередні сезони. Втім, навіть за таких умов конкуренція серед переробних підприємств була дуже високою. До речі, сьогодні на внутрішньому ринку ми маємо дефіцит власної замороженої ягоди, тому вимушені закривати потребу імпортною продукцією, яку завозимо переважно із Єгипту»,- коментує ситуацію Маріанна Вакульчик, управляючий партнер компанії All Berry.

Нагадаємо, обсяг експорту української замороженої суниці садової за січень-серпень 2016 року склав всього 500 тонн на суму $ 740 тис. Загалом, в 2016 році Україна експортувала 700 тонн замороженої суниці садової на $1,02 млн.

Головним ринком збуту для української продукції, як в 2016, так і в цьому році залишається ринок ЄС. Як зазначають експерти, в поточному сезоні, на долю ЄС припало майже 80% всього експорту української замороженої суниці садової (полуниці).

А от сусідня Польща навпаки суттєво зменшила обсяги експорту За даними порталу sadyogrody.pl., дефіцит сировини в Польщі цього року був надзвичайно високим, а ціни на промислову ягоду зросли майже в 2 рази до 5,1 zl / кг (1,2 EUR/кг).

Нагадаємо, Польща є головним постачальником замороженої суниці на ринку ЄС, та другим за величиною світовим експортером цієї продукції. За останні 5 сезонів, згідно даних Євростату, польська заморожена суниця займала частку 30% від загальної пропозиції на ринку ЄС та 20% на глобальному ринку. Але через зменшення пропозиції з Польщі, споживачі ЄС в цьому сезоні вимушені були збільшити експорт з України, Іспанії та Єгипту.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-vstanovyla-rekord-z-eksportu-zamorozhenoyi-sunyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати