Tempo950x100

Tempo300x100

Україна втрачає 60 млн доларів на рік через відсутність ринку землі

Україна втрачає 60 млн доларів на рік через відсутність ринку землі

Про це сказала на презентації програми п’ятирічної підтримки Світового Банку та ЄС щодо прозорого управління земельними ресурсами директор Світового Банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Крістіна Кахконен, передає УНН.

“Через неналежне управління земельними ресурсами держава втрачає 60 млн доларів на рік. Це гроші, які могли б використовуватись на охорону здоров’я та соціальний захист. Крім того, відкриття земельного ринку сприятиме розвитку сільських регіонів”, – зауважила Сату Крістіна Кахконен.

За її словами, мораторій на продаж землі також впливає на ціни оренди.

“Оренда сільськогосподарських земель в Україні у 5 разів занижена. Власники землі могли б отримувати 3 млн доларів на рік, якби мораторій скасували і ринок правильно працював. Особливо це важливо для пенсіонерів які живуть у сільській місцевості”, – сказала директор Світового Банку у справах України, Білорусі та Молдови.

Вона також звернула увагу на те, що ринок землі забезпечив би стимуляцію економічного росту та забезпечив зростання економіки на 1,6% на рік.

“Ми говоримо про дуже великі кошти і переваги, якщо провести реформу землі. Але реформа не відбувається, тому що політично і технічно це дуже складна реформа. Є люди, які не хочуть, щоб щось змінювалось. Тому ми запускаємо проект підтримки прозорого управління земельними ресурсами”, – наголосила Сату Крістіна Кахконен.

За її словами, відкриття земельного ринку – одна з найбільших трансформаційних дій, які стимулюватимуть сільське господарство. Це дозволить Україні розвивати свій великий сільськогосподарський потенціал. Реформою зможе скористатись велика кількість українських землевласників і користувачів. Зростатимуть надходження до бюджету.

Довідка:

Програма впроваджуватиметься на території двох пілотних областей: Київської та Миколаївської. Вона передбачає технічну, аналітичну, методологічну та консультативну допомогу власникам сільськогосподарських земель, фермерам, об’єднаним громадам, місцевим, регіональним та центральним органам виконавчої влади.

Власникам надаватимуть допомогу з оформлення земельних ділянок та прав на них, виправлення помилок в земельному кадастрі, інформацію про ціни на ринку. Сільські громади отримають підтримку зі встановлення та реєстрації кордонів населених пунктів та ОТГ, практичних інструментів планування та управління земельним ресурсами, а державні та регіональні органи влади одержать нові інструменти прозорості, такі як моніторинг земельних відносин, дистанційне зондування, цифрування кадастрових записів тощо.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-vtrachaye-60-mln-dolariv-na-rik-cherez-vidsutnist-rynku-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати