Tempo950x100

Tempo300x100

Україна втрачає 65% овочів і фруктів через неправильне зберігання

Україна втрачає 65% овочів і фруктів через неправильне зберігання

Втрати плодоовочевої продукції через неправильне зберігання складають 65%. Про це йшла мова в ході конференції “Агроекологія”, повідомляє ІА “Інфоіндустрія”.

«Починаючи з 2000 року ми нарощуємо обсяги виробництва фруктів і овочів. Але 65% плодоовочевої продукції ми втрачаємо, це фактично ще один урожай. Це в Україні. В інших країнах, де використовуються сучасні технології, втрати складають 35%. Звести їх до нуля в принципі неможливо, так як ми маємо справу з біологічними об’єктами», — повідомила Олеся Прісс, професор кафедри харчових технологій Таврійського ГАТУ.

Чому в Україні такі втрати? Одна з причин — брак холодильного обладнання. «Тільки в останні 10 років в Україні будують сучасні холодильні камери», — зазначила Олеся Прісс.

За словами експерта, значні втрати також відбуваються при повторному завантаженні плодоовочевої продукції через механічні пошкодження.

Біологічні особливості овочів і фруктів часто залишаються поза увагою виробників і трейдерів, можливо через те, що ця продукція не дуже дорога. На втрати при зберіганні впливають буквально всі агротехнологічні прийоми ще при вирощуванні продукції.

Неправильне зберігання відбивається і на смаку овочів і фруктів. «Мало хто знає, що вимоги до температурного зберігання огірків як до субтропічних культур, їм потрібно для зберігання плюс 8 градусів. Якщо зберігати їх при плюс 2, то смак вже втрачається. Це ж стосується і томатів, при зменшенні температури зберігання вони втрачають смак і аромат. Виробник виростив якісний продукт, але при зберіганні якість може різко знизитися», — нарікає Олеся Прісс.

Грунтово-кліматичні умови вирощування також важливі для подальшого зберігання. «Важкі, глинисті грунти є кращими для вирощування продукції на зберігання, надмірна вологість під час вирощування знижує лежкість. Поливи закінчують за 2 тижні до збирання продукції», — розповіла Олеся Прісс.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-vtrachaye-65-ovochiv-i-fruktiv-cherez-nepravylne-zberihannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати