Tempo950x100

Tempo300x100

Україна вирощує яблук все більше, а ціна на них падає все нижче

Україна вирощує яблук все більше, а ціна на них падає все нижче

“Немає ціни — немає чим платити людям зарплату. Яблука беруть в основному по 50 копійок, хоча їх собівартість — 3-4 грн, — розповідає Олег Курдельчук, агроном Липинської сортостанции. — При цьому супермаркети приймають яблука [від посередників] по 6-10 грн/кг”.

За його словами, кількість яблук, що вродила на Волині, неможливо реалізувати. Колись у кожному районі області працювало мінімум одне переробне підприємство, тепер залишилося два на весь регіон.

Як прогнозує «Укрсадпром», в 2018 році урожай яблук в Україні може досягти 1,1 млн тонн. При цьому господарства виростять десертних яблук до 400 тис. т, а решту — домогосподарства. Для порівняння: урожай минулого року склав близько 1 млн т.

Остаточну цифру нинішнього сезону підкоригує погода початку осені, кажуть експерти.

Так чи інакше пропозиція яблук на внутрішньому ринку буде більш високою, що вже продемонструвала Волинь, а ціни на впадуть ще нижче. Наприклад, в 2016-му садівники працювали на межі рентабельності.

Крім сезонності і типу яблук — десертні і промислові (для переробки), на ціну впливає велика різниця між відпускною ціною агропідприємств та кінцевою ціною в роздрібних мережах та на ринках. Цю різницю формують посередники, підкреслюють аналітики.

Але важливу роль відіграють не тільки вони. Як ми писали раніше, падіння цін на промислові яблука, які йдуть на сік, обґрунтовані тим, що за останні 6 років світовий ринок яблучного концентрату скоротився майже на 40%.

У світі відновлені соки фактично вже прирівняли до «некорисних» солодких газованих напоїв, а українські фермери все ще дуже велику увагу приділяють промисловим яблукам.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-vyroshchuye-yabluk-vse-bilshe-a-cina-na-nyh-padaye-vse-nyzhche
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати