Україна збільшує імпорт тепличних овочів на фоні падіння власного виробництва

Україна збільшує імпорт тепличних овочів на фоні падіння власного виробництва

Україна збільшує імпорт тепличних овочів на фоні падіння власного виробництва. Така тенденція триває в країні вже третій рік поспіль і щороку лише посилюється. Про це повідомляють аналітики «Інфо-Шувар» із посиланням на дані Держстату України.

Як вже повідомлялось, в новий 2019 рік тепличний сектор України увійшов із 180 га зимових теплиць, на початку минулого сезону, площі становили 210 га. Скорочення, передусім, відбулось за рахунок зупинки діяльності старих теплиць, в яких неможливо сьогодні вирощувати овочі з задовільною собівартістю із урахуванням постійного зростання ціни на газ. Представники тепличного сектору вважають, що найближчими роками площі і далі будуть скорочуватись, адже в їх структурі частка «старих» теплиць становить приблизно 50%.

В секторі дрібного виробництва скорочення площ відбувається ще швидше. Приватне господарство самостійно не в змозі забезпечити стабільними комерційними обсягами продукції навіть середнього вітчизняного трейдера, який постійно торгує на гуртовому ринку. Про вихід на роздрібні мережі і, тим більше, експортний обсяг в такому форматі ведення бізнесу можна лише мріяти. На думку фахівців, більшість проблем, які заважають подальшому розвитку вітчизняного тепличного сектору, можна вирішити через об’єднання фермерів навколо спільної мети – створити стабільно працюючий бізнес.

«Я вважаю, що поява об’єднань дрібних виробників – це питання часу. Умови ведення тепличного бізнесу стають дедалі жорсткішими: експорт залишається мізерним, а конкуренція із імпортною продукцією постійно зростає. Вимоги до якості підвищуються, а ціну підняти не завжди вдається. Тому, сьогодні ми бачимо відтік людей з тепличного бізнесу, але в ньому залишаються професіонали, які вирішили і далі розвиватись. Ці господарства зростатимуть або за рахунок власних інвестицій, або за рахунок об’єднання з іншими виробниками. Не у всіх є достатньо грошей для того, щоб встигати за вимогами головних покупців, тому, об’єднання – це логічний вихід із ситуації, що склалась. Об’єднання потрібні не тільки для налагодження системного експорту, це дозволить на полицях вітчизняних магазинів та гуртових ринках замістити імпорт, який впевнено зростає»,- розповідає Тетяна Гетьман, керівник відділу “Аналітика” ОРСП “Шувар”.

Позитивним моментом для вітчизняного тепличного сектору є те, що попит на тепличні овочі в Україні постійно зростає, хоча, цим, поки що, користуються імпортери. Фахівці «Інфо-Шувар» зауважують на тому, що імпортних овочів та фруктів стає більше, навіть тоді, коли на ринку присутня вітчизняна продукція. Продавці на гуртових ринках та закупівельники в роздрібних мережах пояснюють це тим, що в українських господарствах відносно невеликий асортимент продукції, а український споживач вже вимагає більшого. Для прикладу, в терміналі «Овочі та фрукти» одного з найбільших в Україні гуртових ринків ОРСП «Шувар» оператори пропонують достатньо широкий асортимент тепличної продукції: близько 4 видів тепличного перцю, 5 видів огірка та 9 видів томатів.

В 2018 році імпорт тепличних овочів в Україні «переріс» показники докризового періоду. Тільки за один рік імпорт помідорів збільшився в 1,5 рази, загалом, від 2015 року пропозиція імпортних томатів на прилавках вітчизняних магазинів збільшилась у 4 рази. Дуже схожа ситуація з огірком та солодким перцем, по цих позиціях від 2015 року імпорт збільшився в 2 рази.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-zbilshuye-import-teplychnyh-ovochiv-na-foni-padinnya-vlasnoho-vyrobnyctva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати