Україна здатна повністю забезпечити себе продуктами харчування

Україна здатна повністю забезпечити себе продуктами харчування

Україна здатна повністю забезпечити себе усіма соціально значущими продуктами харчування, залишаючись при цьому експортером аграрної продукції. Про це повідомили УНН у Міністерстві економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства.

“Наша країна є світовим лідером в експорті соняшникової олії, займає провідні експортні позиції у поставках пшениці, кукурудзи, ячменю, сої, меду, курятини, яєць, масла вершкового, томатної пасти та ін.

Україна практично повністю забезпечує свої потреби у продовольстві, що дозволяє гарантувати фізичну доступність для населення продуктів харчування в енергетичній оцінці 2706 кілокалорій на одну людину на добу (при граничному критерії 2500 ккал)”, – повідомили у міністерстві.

За рахунок власного виробництва потреба внутрішнього ринку в основних продуктах харчування забезпечується у межах 90-100%, що відповідає оптимістичному рівню продовольчої безпеки рекомендованому ФАО, та дозволяє формувати потужну базу для аграрного експорту, зазначають у відомстві.

При цьому раціон харчування населення не обмежений ресурсами внутрішнього ринку, і на національний ринок допускається до 30% (граничний показник індикатора імортозалежності) імпортної продукції. Найбільш вразливими позиціями, з точки зору імпортозалежності, залишаються риба та рибопродукти – майже 70% (частка імпорту у загальному споживанні) та плоди, ягоди та виноград (майже 36%).

Та разом з тим, немає підстав для занепокоєння, запевняють у міністерстві. Ситуація на внутрішньому ринку є контрольованою та стабільною, торговельні мережі забезпечені продукцією та мають достатню кількість товарних залишків на складах для забезпечення споживчого попиту в разі його збільшення.

“Наразі COVID-19 не спричиняє напруги щодо забезпечення продовольчої безпеки, незважаючи на повідомлення про ажіотаж у мережах внутрішньої торгівлі”, – констатують там.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayina-zdatna-povnistyu-zabezpechyty-sebe-produktamy-harchuvannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати