Tempo950x100

Tempo300x100

Українці хочуть ринки як у Барселоні

Українці хочуть ринки як у Барселоні

[[{“fid”:”171906″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”}},”link_text”:”rac.mp4″,”attributes”:{“class”:”file media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Ринок завжди був для людства чимось особливим. В різні часи сюди приходили з різних причин: дізнатися останні новини, погуляти, знайти корисні знайомства – психологічний фактор. Наступним важливим змістом поняття “ринок” завжди були гроші, тобто можливість продати-купити, заробити на тому, що хтось продав або купив, і в решті-решт, поспекулювати або вкрасти – без цього не обходиться людська історія. І головним завданням ринку завжди було гастрономічне: нагодувати. Іншими словами, ринок у світовій історії – це місце активного соціального життя, отримання хліба і видовищ в одній локації, та ще смачних і яскравих.

З технологічним стрибком функція цього типу торговельних відносин сильно видозмінилася, але, що дивно і важливо, ринок не пропав. І хоча на сьогодні всі види продуктів можна купити в супермаркеті, ринки не тільки не регресують, а процвітають і отримують нові смисли. Вони стають схожими на музей. Це як постійно функціонуюча виставка, тільки з живими або принаймні свіжими експонатами.

Звичайно, існує ряд умов, за яких можлива така актуальна трансформація ринку: контроль якості, лояльні умови для маленьких господарств, “прозорий” бізнес, відсутність рейдерства і присутність попиту і смаку у місцевих мешканців. Для прикладу, візьмемо один з найвідоміших ринків світу – Бокерія (Mercat de la Boqueria). Він розташовується на проспекті Лас-Рамблас у Барселоні. Виник як звичайний вуличний продуктовий ринок, зараз є яскравою пам’яткою як регіону Каталонія, так і всієї країни. Не думаю, що у місцевої влади або активістів з’явилося б бажання знести його (як київський “Житній”). Бокерія – це місце кулінарного і культурного паломництва туристів, яке розвивається, інвестує в себе і збирає нагороди по всьому світу, серед яких звання “Кращого світового ринку” на Міжнародному торговельному конгресі у Вашингтоні в 2005 році. Також Бокерія входить в європейську мережу “Emporion” – асоціацію ринків із продукцією найвищої якості.

[[{“fid”:”171914″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“5”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”}},”attributes”:{“alt”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”title”:”Іспанка розраховується на ринку через термінал”,”height”:”2448″,”width”:”3264″,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”5″}}]]
Дивує не те, що в Європі такі ринки є нормою, дивує те, що в Україні таких ринків немає і їх складно навіть уявити. А це дивно для країни з такою багатою ярмаркової культурою і такими прекрасними продуктами харчування. (Безліч українських овочів і фруктів має набагато більш яскраво виражений і насичений смак у порівнянні з європейськими).

Можливо, варто не просто сподіватися на розширення експортних квот з боку ЄС, а й в Україні відновлювати привабливу імпортну ситуацію. Адже ринки можуть бути не просто покинутим непорозумінням, а пам’ятниками історії і культури країни, занурюючись в атмосферу яких, буде відображатися побут і традиції міст. Ринок – це зустріч минулого і сьогодення, де можна провести час із сім’єю і друзями, поділитися порадами та новинами і смачно поїсти, що найголовніше.

Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinci-hochut-rynky-yak-u-barseloni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати