Tempo950x100

Tempo300x100

Українці не бажають збирати польську полуницю

Українці не бажають збирати польську полуницю

“Якщо минулого року, через зменшення пропозиції, ціни на промислову суницю в Польщі трималися в досить вигідному діапазоні 3,5-4,5 zl/кг (0,82-1,06 EUR/кг), то цього року вони однозначно будуть нижчими”, – розповідає Томаш Іжевський, президент компанії Warwin SA журналістам порталу sadyogrody.pl, передає Інфо-Шувар.

За словами пана Іжевського, у поточному сезоні можна очікувати вищий попит на промислову суницю саме серед виробників концентрованих соків, через низькі перехідні запаси продукції, проте прогнози стосовно цін на ринку переробки є не дуже оптимістичними для виробників.

“Ми розраховуємо, що в цьому сезоні, через збільшення пропозиції, середня ціна на промислову суницю в Польщі буде навіть нижчою, ніж 2 zl/кг (0,47 EUR/кг)”, – повідомляє експерт.

Нагадаємо, Польща є другим виробником суниці у Європі після Іспанії. В останні роки, Польські виробники продовжують збільшувати площі під десертною суницею, оскільки така ягода є вигіднішою для фермерів, бо є дорожчою від промислової суниці, краще транспортується та має довший термін зберігання. Проте, в умовах надлишкового виробництва, фермерам доводиться терпіти збитки, тому, часто в кінці сезону великі обсяги нереалізованої десертної ягоди за нижчу ціну йдуть на переробку.

Окрім питання надлишкової пропозиції ягоди, польські фермери зараз зіткнулися ще з однією нагальною проблемою — це брак робочої сили.

“Молодь, що приїжджає в Польщу на заробітки, як правило, не приваблює перспектива гнути увесь день спину на полі, щоб заробити кілька сотень злотих. Українці нам дуже допомагали останні кілька років, проте, зараз ситуація помінялася, бо такий заробіток більшість працівників вважає невигідним та низькооплачуваним.

Я знаю багатьох виробників, які вирощують суницю, яка в кінцевому результаті гниє на полі, бо у фермера немає робітників”, – розповідає Даніель Синдоман, один із польських феремерів.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinci-ne-bazhayut-zbyraty-polsku-polunycyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати