Tempo950x100

Tempo300x100

Українці в середньому споживають 13 літрів олії на рік

Українці в середньому споживають 13 літрів олії на рік

Загалом вироблено 6,5 млн тонн продукції, що на чверть перевищує об’єми минулого сезону, пише Landlord.

Із загального обсягу виробництва близько 9%, або 584 000 тонн спожито всередині країни, решта – 6,1 млн тонн – експортовано.

За оцінками Економічного дискусійного клубу, постачання на зовнішні ринки проти минулого року зросло на 27%. Основний експорт здійснювався до Індії, Китаю та Європейського союзу. Натомість імпортовано 223 000 тонн олії, на 8% більше проти попереднього сезону. 85% – це пальмова олія, яку Україна закупає переважно в Індонезії.

«Найвдалішим сезон став для рафінованого масла. Його експорт виріс на 53%», – зазначає Світлана Купрєєва, аналітик олійного ринку УкрАгроКонсалт. Саме сегмент рафінованої олії є найбільш перспективним, і Україні ще належить вивести свій продукт в ранг національного бренду та завоювати нові ринки збуту, вважають в консалтинговій компанії.

За прогнозами ЕДК, у новому 2017/18 МР очікується зменшення виробництва рослинної олії. Це обумовлено скороченням врожаю відповідних культур. Виробництво становитиме 6,1 млн тонн, в тому числі олії соняшникової олії – 5,8 млн тонн. Відповідно прогнозується скорочення експорту до 5,7 млн тонн. Імпорт залишиться на рівні 2016/17 МР.

Споживання рослинної олії в перерахунку на одного українця нині складає 13 літрів на рік, що відповідає раціональному рівню. Таким же воно лишиться і в наступному сезоні.

Найбільший експортер рослинної олії з України, за даними рейтингу Landlord, – «Кернел». Частка компанії складає приблизно 8%.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinci-v-serednomu-spozhyvayut-13-litriv-oliyi-na-rik
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати