Tempo950x100

Tempo300x100

Українці їдять більше бананів та цитрусових

Українці їдять більше бананів та цитрусових

Збільшенню споживання бананів та цитрусових в цьому сезоні не завадила навіть велика пропозиція відносно дешевого яблука від місцевого виробника. Про це повідомили в «Інфо-Шувар» із посиланням на дані Держстату про обсяги міжнародної торгівлі фруктами в Україні.

Як повідомляє «Інфо-Шувар», протягом трьох осінніх місяців Україна імпортувала майже 70 тис. тонн бананів на суму $ 37 млн та 82 тис. тонн цитрусових загальною вартістю $ 58 млн. Таким чином, в порівнянні з тим самим періодом 2017 року, імпорт бананів у натуральному вразі збільшився на 6% , а по цитрусових зафіксоване зростання на рівні 25%.

«В останні 3 сезони спостерігається стійкий тренд до збільшення обсягів споживання імпортних фруктів в Україні. З 2014 року споживання бананів в Україні зросло на 60% до 250 тис. тонн. Споживання цитрусових збільшилось на 15% до 270 тис. тонн, здебільшого це відбулось за рахунок збільшення попиту на мандарини. Якщо скласти весь імпорт бананів та цитрусових, який за минулий сезон імпортувала Україна ми отримаємо обсяг, який вже більше обсягу вітчизняного ринку десертного яблука!», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник проекту «Інфо-Шувар».

Цікавим є те, що ціни на банани в Україні протягом всієї осені були приблизно співставні з цінами минулого року, але ситуація кардинально змінилась у другій половині листопада. Нагадаємо в 2017 році зростання ціни на банан розпочалось саме в середині листопада і тривало до березня, коли ціни досягли рекордних показників в 40-43 грн/кг (1,4-1,5 EUR/кг). В листопаді 2018 року ціни на банан лишались стабільними, незначне подорожчання розпочалось лише в перший тиждень грудня. Сьогодні на гуртових ринках банани коштують 21-26 грн/кг (0,67-0,82 EUR/кг) і це на 17% дешевше, ніж рік тому.

Ситуація по цитрусових повністю протилежна – від середини листопада ціни на головні позиції почали зростати і, станом на кінець першої декади грудня, на гуртових ринках мандарин коштує 30-35 грн/кг (0,95-1,11 EUR/кг), тобто, на 20% дорожче, ніж рік тому, ціни на апельсин становлять 32-44 грн/кг (1,01-1,4 EUR/кг) і це більш, ніж на третину вище від минулорічних показників. Ціни на грейпфрут лишились в межах діапазону минулого року 28-32 грн/кг (0,89-1,01 EUR/кг). І лише лимон суттєво подешевшав у порівнянні з 2017 роком, сьогодні гуртові ціни на лимон становлять 28-32 грн/кг (0,89-1,01 EUR/кг) і це на 25% нижче минулорічних показників.

За даними «Інфо-Шувар» українське яблуко за рік подешевшало в 2-2,5 рази, але продавці все одно сьогодні відмічають сезонне зростання попиту на імпортні фрукти. На думку операторів найбільшого в Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар» це пов’язано зі зміною вподобань сучасних споживачів, які прагнуть розширення асортименту фруктів в своєму раціоні поза сезоном місцевої продукції за рахунок «екзотики».

[[{“fid”:”553644″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

[[{“fid”:”553643″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“height”:”264″,”width”:”374″,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinci-yidyat-bilshe-bananiv-ta-cytrusovyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати