Tempo950x100

Tempo300x100

Українці за кілька тижнів зможуть поласувати відносно недорогим і якісним кавуном

Українці за кілька тижнів зможуть поласувати відносно недорогим і якісним кавуном

Фахівці ринку пов’язують це  із погодними умовами, крім того, попит на кавун суттєво знизився, через рекордно високі ціни та незадовільну якість продукції, що присутня на ринку в даний момент, пише «Інфо-Шувар».

Втім, в цьому сезоні, українці ще зможуть  поласувати відносно недорогим та якісним кавуном і така можливість з’явиться в них вже  за кілька тижнів.

«Ціни на кавун у серпні поточного року встановили історичний рекорд  і це негативно вплинуло на попит. З початку вересня в Центральних та Західних регіонах країни помітно похолодало,  через це попит знизився ще помітніше, бо кавун, зазвичай, краще за все продається саме у спеку. Саме тому, сьогодні фермери вимушені знижувати ціни, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. – Втім, і якість кавунів, які сьогодні пропонуються на торгових майданчиках, не дуже висока, це теж не сприяє активним продажам. Але є надія, що вже у другій половині вересня  пропозиція якісних кавунів збільшиться і ціни трохи просядуть, саме з 10 вересня, виробники Південних регіонів планують збирати врожай  пізніх строків визрівання».

Сьогодні ж, за словами виробників,  на відміну від серпня, погода  цілком сприятлива для гарного  врожаю .

« Зараз  в Херсонській області температура встановилась на рівні 23-30 С° – це майже ідеальна денна температура для збільшення маси плодів та утворення цукру – розповідає Олександр Синюк, керівник обслуговуючого кооперативу ” Агропродукт  Херсонщини” –  Тому вже за кілька тижнів на ринку слід очікувати збільшення пропозиції якісного кавуна і ціни на нього можуть просісти».

Втім, поки що, складно спрогнозувати на скільки суттєвим буде просідання ціни, бо насправді, це дуже залежить від погоди.

«У вересні , дійсно, очікується збільшення пропозиції якісного кавуна пізніх сортів, але ціни на нього будуть дуже залежати від погоди, – розповідає  Олександр Супрун, керівник ФГ «Алмаз»  – Так, якщо в Україні буде тепло і не заважатимуть дощі, попит очікується цілком задовільний і ціни суттєво не знизяться.  І я впевнений, що в порівнянні з минулим роком, кавун у вересні буде дорожчим  через загальне зменшення  пропозиції , бо площі під пізніми сортами також  суттєво скоротились».

За даними «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртових ринках переважно присутній кавун від населення  та дрібних виробників . Це продукція  невеликого розміру, вагою від 2 до 5 кг, до того ж якість її досить низька, через негативний вплив спеки.  Такий кавун на гуртових ринках пропонується по 3-4,5 грн/кг (0,1-0,15 EUR/кг), а виробники , через слабкий попит, погоджуються продавати дрібний кавун  по 2,5-2,8 грн/кг (0,08-0,09 EUR/кг).   Великий кавун, 5-8  кг, коштує помітно дорожче, бо його досить мало і попит на нього стабільно високий, фермери продають його по 3,6-5,0 грн/кг (0,12-0,16 EUR/кг), на гуртових ринках  ціни доходить до 5-7 грн/кг (0,16-0,23 EUR/кг).

Для порівняння на початку вересня 2016 року кавун на гуртових ринках пропонувався по 1,8-2,5 грн/кг (0,06-0,08 EUR/кг).

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinci-za-kilka-tyzhniv-zmozhut-polasuvaty-vidnosno-nedorohym-i-yakisnym-kavunom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати