Tempo950x100

Tempo300x100

Українців, що їдуть на ягоди в Польщу, тисячами завертають на кордоні

Українців, що їдуть на ягоди в Польщу, тисячами завертають на кордоні

Про це повідомив Віталій Махинько, керівник українського профспілкового руху «Трудова солідарність» в ефірі радіо НВ.

На сезонних роботах у сільському господарстві Польщі практично всі іноземці зі сходу працюють нелегально, пояснює він дії прикордонників. За його оцінкою, аграрна галузь стоїть на першому місці в Польщі за тіньовим працевлаштуванням.

Нагадаємо, що скоро рік, як працює безвіз з ЄС. За цей період в Польщу кинулася велика кількість трудових мігрантів, які використовують дозволені три місяці, щоб попрацювати на сезонних роботах.

Проте, за новим польським правилами, з 1 січня роботодавець повинен платити за дозвіл на працевлаштування іноземця 30 злотих. Раніше це було безкоштовно.

Крім того, тепер польський роботодавець зобов’язаний запропонувати іноземцю таку ж зарплату, як і поляку, який працює на аналогічній посаді, попередньо довівши, що не зміг знайти на вакансію поляка.

На думку Махинько, цих законів навряд чи дотримуються польські фермери.

«Півтора місяці тому польські прикордонники інакше почали ставитися до українців, які їдуть в Польщу по безвізу, — пояснює він. — Коли роками працюєш на кордоні, і через тебе проходять тисячі людей, то стаєш хорошим психологом. Прикордонник може подивитися на людину і відразу зрозуміти, навіщо він в’їжджає в країну».

До в’їзду українців в Польщу почали ставитися набагато більш прискіпливо з початком ягідного сезону, констатує Махинько.

В результаті 40% врожаю ягідних культур у Польщі може пропасти, повідомив Польському радіо Анджей Гайовничек, президент національної асоціації виробників овочів і фруктів Польщі.

Він закликав владу своєї країни ліберальніше ставитися до працівників з України. «Українці дуже довго чекають видачі трудових віз, а на основі біометричних паспортів їх не пускають», — констатував Гайовничек.

На думку Махинько, хоча незібраний урожай полуниці навряд чи істотно позначиться на економіці Польщі, але ця ситуація висвітлила кілька серйозних проблем.

По-перше, польські фермери, побачивши сплеск пропозиції на ринку праці після введення безвізу, не прорахували наслідків. Вони були впевнені, що українці будуть весь час до них їхати, збирати полуницю, яблука. Але в цій галузі щороку щось змінюється, і далеко не всі аграрії за цим стежать.

«Потрібно створити польському фермеру умови, щоб йому було вигідно брати українців на роботу легально, — каже Махинько. — Я думав раніше, що проблема нелегального працевлаштування існує в Україні, але в Польщі вона стоїть чи не гостріше, ніж у нас. Та й у Німеччині багато українців працюють нелегально».

З іншого боку, тим українцям, які поїхали до Польщі вперше, праця на ягодах здавався легким заробітком, але вони повернулися звідти без ілюзій.

«Вони там живуть у сараях по 20-30 чоловік і миються з однієї миски, — розповідає голова профсюзу. — Тому ми навіть відмовляємо людей їхати на збір ягід у Польщу».

Нагадаємо, торік в Польщі працювало понад 1 млн українців, а в цьому році очікують до 1,5 млн. На думку експертів, сьогодні багато співвітчизників їдуть до Польщі тільки щоб закріпитися там, а потім поїхати на заробітки в більш багаті країни Заходу.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinciv-shcho-yidut-na-yahody-v-polshchu-tysyachamy-zavertayut-na-kordoni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати